Linkovi

Vlasti i farmeri u SAD čine sve kako bi se zaštili od ptičijeg gripa


Najviše se stahuje od mutacije virusa, u oblik koji bi počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka, što bi dovelo do globalne epidemije. Kod ptica selica redovno se proverava prisustvo virusa, a pojedini farmeri već sada svoju perad drže u zavorenom prostoru.

«Ptičiji grip je očito u naletu i mi smo zabrinuti da bi ptice selice mogle da doprinesu njegovom širenju», kaže dr Volter Bojs iz programa za zdravstvenu zaštitu divljih životinja na kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu.

Ptice selice već su prenele virus ptičijeg gripa iz Azije u Sibir. Ono što je zabrinjavajuće je da te ptice selice iz Sibira idu ka Aljasci, a onda ka zapadnoj obali SAD.

«Kako se virus širi, rizik je sve veći i veći», ističe veterinar Kerol Kardona.

Naučnici na američkoj zapadnoj obali pokušavaju da ostanu korak ispred. Po prvi put uzimaju uzorke iz grla i izmeta destina hiljada divljih ptica.

«Naš cilj je da otkrijemo koje viruse oni prenose i u osnovi da što ranije upozorimo da se nešto možda sprema», dodaje dr Volter Bojs.

Uzorci se ubrizgavaju u jaja, a ako embrion umre – naučnici rade testove kako bi utvrdili koji smrtonosni virus je uzročnik. A u prodavnicama poput ove u Los Anđelesu, gde potrošači mogu da kupe žive piliće, vlasti jednom mesečno vrše testove na ptičiji grip. Farmeri koji se bave odgojem živine takođe su na oprezu. Na ovoj farmi, pilići su u zavorenom, izvan domašaja ptica selica.

«Smatramo da radimo sve što možemo, i sve što bi trebalo, da sprečimo da se proširi ovde», kaže Dženi Rouds.

U centralnoj Kaliforniji, na farmi pilića Hejli, sve se dezinfikuje. Oni su samo jedna od mnogih farmi uključenih u prventivne mreže za otkrivanje zaraze.

«Ukoliko bi se kod nekog od naših suseda pojavila bolest, odmah bismo bili obavešteni», ističe Kim Hernandes.

Prošle godine, neki američki pilići inficirani su manje smrtonosnim oblikom ptičijeg gripa – po svemu sudeći od ptica selica. Ptičiji grip ne zna za granice. Upravo zato, svi su - izuzetno oprezni.

XS
SM
MD
LG