Linkovi

Predsednik Buš pozvao latinoameričke zemlje da ne odustanu od demokratije


Govoreći u prestonici Braziliji, predsednik Buš je rekao da neki u Latinskoj Americi nastoje da vrate unazad demokratski napredak u regionu, izazivajući, kako se izrazio, razdor medju susedima i uzajamno se optužujući za neuspehe.

Mada Buš nije nikoga pomenuo po imenu, smatra se da se njegova primedba odnosila na venecuelanskog predsednika Uga Čaveza. Predsednik Buš i brazilski predednik Inasio, 'Lula' da Silva su inače nastojali da umanje značaj razmimoilaženja u pogledu zone slobodne trgovine u zapadnoj hemisferi, koja su ispoljena na upravo završenom inter-američkom samitu u Argentini, ističući da SAD i Brazil imaju snažne odnose zasnovane na zajedničkim demokratskim vrednostima i povećanom obimu trgovinske razmene.

Predsednik Lula, bivši sindikalni lider, daleko je ulevo od Buša po političkim gledištima, ali je posle razgovora sa njim istakao želju za pronalaženje dodirnih tačaka. Brazilski lider je rekao da su njihovi odnosi dobri, uprkos razlikama:

”Kada sam izabran za predsednika neki su predvidjali pogoršanje odnosa izmedju Brazila i Sjedinjenih Država, ali su pogrešili.“

Predsednik Buš se složio sa tim.

”Odnosi izmedju Brazila i Sjedinjenih Država su suštinski i snažni.“

Ali Brazil je jedna od pet država koje su se, na upravo održanom samitu Severne i Južne Amerike, usprotivile američkom predlogu o osnivanju kontinentalne zone slobodne trgovine. Predsednik Lula je nedvosmisleno izneo da prepreku predstavljaju državne subvencije američkim farmerima:

”Trudimo se da pregovorima uklonimo nepravedne barijere našoj bilateralnoj trgovini.“

Predsednik Buš je uzvratio da je najbolje o tome raspravljati tokom sledeće runde razgovora Svetske trgovinske organizacije, idućeg meseca u Hong Kongu:

”Dogovorili smo se da saradjujemo kako bi došlo da napretka tokom te runde razgovora. To bi bilo u najboljem interesu zaposlenih u Brazilu.“

Nešto ranije, predsednik Buš se sastao sa brazilskim privrednicima, a zatim odgovarao na pitanja grupe opisane kao mladi lideri. I u Braziliji je bilo protesta protiv Bušove posete, ali mnogo manjih nego ranije ove nedelje u Argentini.

XS
SM
MD
LG