Linkovi

Prva zvanična runda pregovora Srbije i Crne Gore i EU počinje sutra u Beogradu


Kancelarija državne zajednice za pridruživanje Uniji saopštila je da će se u prvoj rundi pregovorati o preambuli i opštim načelima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, političkom dijalogu, regionalnoj političkoj i finansijskoj saradnji. U utorak je predviđen plenarni sastanak devetog Unapređenog stalnog dijaloga na kome će se diskutovati o temama iz Studije izvodljivosti, a to su saradnja sa Haškim tribunalom i prava manjina. Inače, pregovori Srbije i Crne Gore i Evropske unije trajaće godinu dana, sa tri runde pregovora u novembru ove godine, aprilu i novembru 2006. godine. Pored sastanaka vezanih za pregovore o Sporazumu paralelno će se držati sastanci Unapređenog stalnog dijaloga kako bi se u kontinuitetu pratilo sprovođenje reformskih procesa u Srbiji i Crnoj Gori.

Demokratska stranka Srbije u prisustvu nekoliko stotina građana obeležila je početak pregovora sa Evropskom unijom, a predsednik te partije i srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da početak pregovora treba proslaviti ne samo na konferencijama nego i na gradskim trgovima. Koštunica je zatim na sednici Glavnog odbora svoje partije potvrdio da je dijalog sa Evropskom unijom u senci najavljenih pregovora o statusu Kosova. Osnova za pregovore o budućem statusu Kosova je Deklaracija Skupštine Srbije i plan Vlade, rekao je Koštunica i dodao da je politika Srbije da ne traži ništa mimo sveta, niti je u zavadi sa svetom.

Delegacija Vlade Crne Gore na Prvoj oficijelnoj rundi pregovora SCG i EU

Delegaciju Vlade Crne Gore na Prvoj oficijelnoj rundi pregovora Srbije i Crne Gore i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sutra u Beogradu predvodiće ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović.

Zamenik šefa diplomatije Državne zajednice Predrag Bošković odbacio je strahovanja da je razlog za dodatni međunarodni pritisak na Crnu Goru zbog referenduma poklapanje vrmenskog roka druge runde pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i plebiscita.

Bošković je rekao da su pregovori o Sporazumu tehnički, da je crnogorski referendum izvestan u prva tri-četiri meseca sledeće godine i da u tom kontekstu dinamika ide svojim tokom.

“Referendum za nezavisnost Crne Gore će biti održan kao što je i planirano i svakako neće ni u čemu ugroziti tehničke pregovore koje Srbija i Crna Gora vode sa EU već su ti procesi saglasni”, kazao je Bošković.

Bošković je rekao da ne treba dovoditi u vezu termin održavanje referenduma sa datumima kada su definisani konkretni sastanci oko pregovora za pridruživanje sa EU.

“EU ima svoju dinamiku pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom i pre svega zavisi od nas da li ćemo biti u stanju da odgovorimo njenim zahtevima u roku koji je postavljen i po svim pitanjima koja će se definisati”, kazao je on.

Kosovo je već najavljeno kao ključne tema sutrašnjih razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa zvaničnicima u Beogradu.

XS
SM
MD
LG