Linkovi

Delegacija Vlade Crne Gore na Prvoj oficijelnoj rundi pregovora SCG i EU


Delegaciju Vlade Crne Gore na Prvoj oficijelnoj rundi pregovora Srbije i Crne Gore i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sutra u Beogradu predvodiće ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović.

Zamjenik šefa diplomatije Državne zajednice Predrag Bošković odbacio je strahovanja da je razlog za dodatni međunarodni pritisak na Crnu Goru zbog referenduma poklapanje vremenskog roka druge runde pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i plebiscita.

Bošković je rekao da su pregovori o Sporazumu tehnički, da je crnogorski referendum izvjestan u prva tri-četiri mjeseca sljedeće godine i da u tom kontekstu dinamika ide svojim tokom.

“Referendum za nezavisnost Crne Gore će biti održan kao što je i planirano i svakako neće ni u čemu ugroziti tehničke pregovore koje Srbija i Crna Gora vode sa EU već su ti procesi saglasni”, kazao je Bošković.

“Pitanje Kosova i odnosa unutar Državne zajednice nije predmet pregovaranja sa EU i ne treba ih dovoditi u taj konekst. To jednostavno treba posmatrati kao tehničko pitanje i u tom pogledu treba definisati prioritete i Srbije i Crne Gore”, naveo je on.

Bošković je rekao da ne treba dovoditi u vezu termin održavanje referenduma sa datumima kada su definisani konkretni sastanci oko pregovora za pridruživanje sa EU.

“EU ima svoju dinamiku pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom i prije svega zavisi od nas da li ćemo biti u stanju da odgovorimo njenim zahtjevima u roku koji je postavljen i po svim pitanjima koja će se definisati”, kazao je on.


XS
SM
MD
LG