Linkovi

Talas nasilja sada se proširio i van francuske prestonice


Sinoć su, po prvi put, nasilni incidenti zabeleženi i u drugim gradovima sa velikom imigrantskom populacijom. Francuske vlasti navode da je u noćašnjim neredima spaljeno bilzu 900 vozila, dok je preko 200 ljudi uhapšeno. Na području Pariza takodje je zapaljeno nekoliko zgrada uključujući jedno obdanište, školu i supermarket.

Bio je to najnoviji bilans nasilja koje je započelo pre više od nedelju dana, kada su se dva afrička tinejdžera, u uverenju da ih goni policija, sakrila u trafo-stanici gde su poginuli od strujnog udara. Policija tvrdi da nije jurila mladiće, ali je incident podstakao sukobe izmedju policajaca i mladih imigranata, stanovnika siromašnih četvrti u predgradjima francuske prestonice. U petak uveče, nasilni incidenti su se dogodili u nekoliko drugih većih gradova u Francuskoj, uključujući Strasbur, Ren i Tuluz.

U medjuvremenu, Mark Gotron, šef francuske policije, rekao je novinarima da su učesnici nasilja promenili taktiku.Gotron je izjavio da izgrednici po svemu sudeći izbegavaju direktnu konfrontaciju sa policijom i da zato pobegnu nakon što zapale automobile. To je, prema njegovim rečima, jedan od razloga što broj uhapšenih nije još veći.

Nemiri su izneli na videlo dugogodišnje probleme u francuskim predgradjima u kojima živi veliki broj imigranata, a gde su nezaposlenost i siromaštvo znatno veći nego u drugim delovima zemlje. Mnogi od izgrednika su francuski državljani stranog porekla koji se osećaju izolovanim od ostatka društva.

Kasno sinoć, francuski premijer Dominik De Vilpen razgovarao je sa 15 mladića iz pariskih predgradja gde se dogodilo nasilje, da bi razmotrio načine za ponovno uspostavljanje mira. Neredi su pokrenuli i pozive opozicionih levičarskih političara da ministar unutrašnjih poslova Nikolas Sarkozi podnese ostavku. Lideri Socijalističke partije takodje su uputili pismo francuskoj vladi tvrdeći da snosi deo odgovornosti za krizu. Medjutim, analitičari kažu da su nemiri odraz decenija neuspeha kako levičarskih tako i konzervativnih vlada da integrišu u društvo francuske imigrante i njihove potomke.

XS
SM
MD
LG