Linkovi

Srbija ubrzano traži saveznike u međunarodnoj zajednici


Dan pred dolazak u Beograd ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da rezultat pregovora o budućem statusu Kosova nije unapred određen i da za sada niko ne fiksira vremenske okvire pregovaračkog procesa da ne bi bio gurnut u ćorsokak ionako krajnje komplikovan proces izrade međunarodno prihvatljivog rešenja.

I nemački ambasador u Beogradu Andreas Cobel ističe da ne postoji gotov koncept, već da se do rešenja kosovskog pitanja može doći samo kroz pregovore. Kompromisom koji će biti postignut ne mogu biti u potpunosti zadovoljni svi, ali on mora biti prihvatljiv za sve, rekao je ambasador Cobel.

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković veruje da bi zvanični Beograd mogao pred početak pregovora o statusu Kosova da za svoje stavove pridobije tri od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Za sada se sigurno može računati na podršku Rusije i Kine, rekao je Vuk Drašković i zatim objasnio šta je to, po njegovom shvatanju, državni minimum ispod kojeg Srbija neće ići u pregovorima o Kosovu.

Iako se u Beogradu najčešće čuje zahtev za jedinstvom u stavovima o Kosovu, potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus predložio je, mimo svih do sada usvojenih zajedničkih principa, formiranje dva entiteta na Kosovu, jednog srpskog u oblastima severnog Kosova i kosovskog Pomoravlja i drugog koji bi pripao Albancima. Oba entiteta, smatra Labus, bili bi miltietnički sa mehanizmom za zaštitu manjima pod nadzorom Evropske unije a do ulaska u Uniju bio bi garantovan prelazni evropski suverenitet nad celim Kosovom.

XS
SM
MD
LG