Linkovi

Automobil koji se sam brani od oružanih napada


Automobil je napravljen za vožnju u ratnim zonama kao što je Bagdad, gde je izvršeno više napada iz zasede na automobilske povorke i konvoje.

Automobil je navodno otporan na metke. Uprkos zaštitnom oklopu vrednom 265.000 dolara, on nije preživeo napad automatskim oružjem u Bagdadu. Na sreću, profesionalni telohranitelj koji se nalazio u kolima je preživeo, ali je ranjen u rame.

«Holivud vam ne prikazuje bol, ne prikazuje pravu štetu. Mi smo ovde da bismo ponudili zaštitu ljudima koji su uplašeni– ali se i sami plašimo i suočavamo sa tim strahom svakog dana», kaže Kris Finingli.

U balističkoj laboratoriji u Britaniji testira se ojačano staklo. Krisovo iskustvo potvrdjuju eksperimenti koji pokazuju da, čak i ako su ojačana, civilna vozila ne mogu da odole dužoj paljbi. Za svakoga ko stavlja život na kocku putujući u ratnu zonu, ta informacija je zabrinjavajuća.

«Svakog dana na vas neko može da puca, tu su improvizovane bombe u automobilima i, naravno, bombaši samoubice» navodi konsultant Dejv Smit.

Posle meseci testiranja i simuliranih napada, britanska kompanija razvila je sistem koji košta oko 10.000 dolara, a koji oprema automobile za «samoodbranu».

«Ispod vozila obično je instaliran ovaj pirotehnički uredjaj. Postoje tri različite verzije, on može da stvori dim, snažan prasak i bljesak, pa i eksploziju», objašnjava portparol kompanije, Pol Everington.

Takav prasak je, mereno decibelima, dvostruko jači od standardne vojne šok bombe. Umesto da se oslanja samo na zaštitni oklop, vozač automobila može da takvim efektima iznenadi napadače i dobije nekoliko ključnih sekundi prednosti. Iako Kris Finingli više ne radi kao telohranitelj, on ističe da je taj mehanizam mogao da ga sačuva od metka koji je dobio u rame za vreme rada u Iraku.

XS
SM
MD
LG