Linkovi

Atomsko sklonište na prodaju


Britansko ministarstvo odbrane ponudilo je na prodaju podzemno atomsko sklonište na zapadu Engleske, specijalno dizajnirano da se u njemu, u slučaju nuklearnog napada, skloni lokalna elita.

Vladin centralni ratni štab u Hautornu, kako se službeno zove ovaj bunker, poznat i pod imenom Burlington, izgrađen je tokom 1960-tih godina. Postojanje skloništa bilo je sve do prošle godine – dobro čuvana vojna tajna. Pećine kriju jednu od velikih britanskih tajni iz vremena hladnog rata.

Podzemni grad u kojem, u slučaju nuklearnog napada, može da se skloni čak 4.000 ljudi. Među onima koji su imali rezervacije za ovo atomsko sklonište su ministri u vladi, članovi kraljevske porodice i hiljade drugih važnih ličnosti i funkcionera.

Podzemni bunker imao je i svoj pab pod imenom “Ruža i kruna”. Ipak, oni kojima je bio namijenjen nisu mogli da računaju na potpun komfor.

Nik Mekamli kaže da je atmosfera podzemlja najveći problem. Možete ovaj majdan zvati kako god hoćete, ali u ovoj rupi vlažnost vazduha je 100 odsto. Osim toga, tu je i nekoliko izvora koji bi sklonište poplavili ako se voda ne bi redovno ispumpavala. Upravo konstantno ispumpavanje vode, bio je jedan od najvećih troškova ministarva odbrane koje je odlučilo da objekat stavi na aukciju. Na prodaju je i dio vojne baze iznad skloništa.

Moguće je i da javnost nikada neće imati pristup ovom dugo skrivanom bunkeru, zbog slabe protivpožarne zaštite i prisustva radona. Hladnioratovska opasnost zbog koje je sklonište sagrađeno više nije aktuelna. Prema podacima britanskog ministarstva odbrane potencijalni kupac će sklonište iskoristiti kao vinski podrum.

XS
SM
MD
LG