Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš napustio Samit zemalja zapadne hemisfere


Američki predsednik Džordž Buš napustio Samit zemalja zapadne hemisfere

Američki predsednik Buš napustio je Samit zemalja zapadne hemisfere, koji se održava u argentinskom letovalištu Mar del Plata, budući da je diskusija oko završnog saopštenja sa samita trajala satima duže nego što je planirano. Buš je ostao na sastanku tri dodatna sata, a zatim je otputovao za Brazil koji je sledeća stanica njegove posete Latinskoj Americi. Članovi američke delegacije ostali su u Mar del Plati da nastave pregovore. Delegati se spore oko inicijativeda se u deklaraciju uvrsti poziv na obnavljanje razgovora o zoni slobodne trgovine na američkom kontinentu, za šta se zalaže Buš. Na ulicama argentinskog letovališta danas je mirno, nakon što je u nasilnim demonstracijama protiv američkog predsednika juče uhapšeno više od 60 ljudi.

Operaciji «Čelična zavesa»

Američki i irački vojnici naišli su na sporadičan otpor na početku nove ofanzive protiv pobunjenika u zapadnom Iraku. Američka vojska je saopštila da 25,000 njenih pripadnika zajedno sa hiljadu iračkih vojnika učestvuje u operaciji «Čelična zavesa». Američki borbeni avioni izvršili su devet vazdušnih udara na uporišta pobunjenika, ali još nije poznato koliko je osumnjičenih pripadnika Al Kaide ubijeno u napadima. Nema izveštaja o gubicima na američkoj strani. Vojska je takodjesaopštila da je obezbedila privremeni smeštaj, hranu i zaštitu za oko 400 raseljenih stanovnika iz oblasti Husajba, gde se sprovodi ofanziva, čiji je cilj uništenje mreže Al Kaide u Iraku, koja operiše blizu granice sa Sirijom.

Rat u Iraku doveo do porasta domaćeg terorizma u Britaniji

Bivši britanski ambasador u Vašingtonu Kristofer Mejer izjavio je za Londonski «Gardijan» da je rat u Iraku doveo do porasta domaćeg terorizma u Britaniji. Mejer je ocenio da postoji mnoštvo dokaza da je Irak delimično radikalizovao i podstakao terorizam na britanskom tlu. Njegovi se komentari direktno kose sa mišljenjem premijera Tonija Blera da rat nije izložio Britaniju terorističkoj pretnji. Ambasador Mejer dodao je da je odluka da se krene u rat protiv Iraka bila spravna, ali je izrazio razočarenje zbog kasnijeg razvoja situacije u toj zemlji. On se, medjutim, protivi inicijativi za brzo povlačenje vojnika iz Iraka rekavši da bi to porodice 2000 poginulih američkih i 98 britanskih vojnika navelo da dovedu u pitanje razloge za njihovu pogibiju.

Istraga ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja

Detlef Melis, šef komisije UN-a koja obavlja istragu ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja pozvao je je u Liban šest visokih zvaničnika sirijske obaveštajne službe, da bi ih ispitao u vezi sa tim atentatom, objavili su Asošijejted Pres i ugledni dnevni list na arapskom jeziku al-Hajat. Prema navodima tih medija, medju pozvanima je i zet sirijskog predsednika Bašara al-Asada, general Asef Šaukat. Melis je zahtev Damasku uputio u sredu, preko Ujedinjenih naija.

Meteorolozi u Pakistanu najavljuju sneg

Meteorološka služba u Pakistanu prognozira da će sledeće nedelje na visinama većim od 1.500 metara pasti sneg, što će dodatno ugroziti živote stanovnika koji su preživeli prošlomesečni zemljotres. Zvaničnici UN-a stalno upozoravaju da se stotine hiljada ljudi u planinskim severnim delovima pogodjenog regiona suočava sa pretnjom smrti ili bolesti bez neophodnih zaliha pomoći.

Buš naložio osoblju Bele Kuće da prisustvuje nizu brifinga o etici

Američki predsednik Buš naložio je osoblju Bele Kuće da prisustvuje novom nizu brifinga o etici, posle podizanja optužnice protiv šefa kabineta potpredsednika Ričarda Čejnija, Luisa Libija. U danas objavljenom memorandumu, Buš je poručio svom čitavom osoblju da prisustvuje brifinzima, koji će obuhvatati procedure za raspolaganje poverljivim informacijama. U svom nedeljnom radijskom obraćanju naciji, Demokrate ocenjuju da postoje vrlo ozbiljna pitanja o tome kako je Buova administracija koristila obaveštajne podatke pre rata u Iraku. Senator Barbara Mekalski iz države Merilend takodje je izjavila da bi Buš trebalo da otpusti sve zvaničnike umešane u aferu otkrivanja imena agenta CIA-e medijima.

XS
SM
MD
LG