Linkovi

UNHCR i NATO nastavljaju dopremanje zaliha u Pakistan


Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice i NATO produžili su i proširili dostavu hitne humanitarne pomoći u zemljotresom pogođeni Pakistan. Dopisnik «Glasa Amerike» iz Ženeve, izveštava da je ključno da se preživelima, pre dolaska zime, dostave šatori, čebad i peći, što će im spasiti život.

Radi se o ogromnoj akciji. Tokom protekle dve nedelje, Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i NATO, sa 50 kargo aviona, dopremili su preko 800 tona humanitarne pomoći. Međutim, u severnom Pakistanu vlada tako velika oskudica, da je agencija saopštila da će preusmeriti pomoć, namenjenu nekim drugim operacijama. Portparol UNHCR-a, Rupert Kolvil, izjavio je da će njegova agencija početi da uzima zalihe iz skladišta širom sveta i da ih šalje u Pakistan, ostavljajući prazninu u slučaju da dođe do nekih drugih vanrednih situacija.

«Ostaće nam veoma malo ukoliko dođe do neke nove katastrofe, ali mi smo apelovali na donatore i pokušali da objasnimo tim zemljama da smo, u cilju pomoći postradalima od ovog velikog zemljotresa, dobili veoma malo novca. U ovom trenutku, tek nešto ispod šest miliona dolara. Imperativ je da obnovimo te zalihe, a biće veoma teško, pogotovo sa stvarima kao što su šatori, jer od trenutka kada ih poručite, do trenutka kad ih primite - prođe dosta vremena. U svakom slučaju, ukoliko dođe do neke velike katastrofe u svetu u narednih nekoliko meseci, bićemo u velikoj nevolji».

Kolvil ističe da deficit UNHCR-a iznosi 30 miliona dolara. Druge agencije Ujedinjenih nacija takođe su u finansijskim problemima, a sama Svetska organizacija saopštaila je da je dobila tek jednu četvrtinu od 550 miliona dolara, koliko je tražila prošlog meseca. Kolvil dodaje da je međunarodna reakcija na razorni zemljotres u Pakistanu jako slaba u poređenju sa izuzetno velikodušnim prilivom novca posle prošlogodišnjeg naleta cunamija.

«Radi se o mnogo nezgodnijoj oblasti nego što je region pogođen cunamijem. Šri Lanka, Indija, Indonezija – sve su to ravna priobalna područja, relativno pristupačna. Ovde je reč o najvećim planinama na svetu, do kojih je izuzetno teško doći, a dolazak zlokobno hladne zime pitanje je nedelja, ako ne i dana. Stoga će mnoga ugrožena naselja vrlo brzo biti odsečena i jedini mogući prilaz biće uz pomoć helikoptera».

Ujedinjene nacije procenjuju da je zemljotresom ugroženo tri miliona ljudi, a veruje se da je polovina njih ostala bez krova nad glavom. UNHCR nada se da će uspeti da dostavi preko 20 hiljada šatora, više od pola miliona ćebadi, hiljade dušeka, peći i drugih zaliha.

XS
SM
MD
LG