Linkovi

Eventualna pandemija ptičijig gripa mogla bi ozbiljno da ugrozi ekonomiju istočne Azije


U Vašingtonu, jedna od vodećih farmaceutskih industrija dobila je izuzetno važan sudski spor, dok je odlazeći šef federalnih rezervi Alen Grinspen ocijnio da je, iako brine zbog inflacije, američka ekonomija zdrava.

Glavni ekonomista Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik, Homi Karas, kaže da je ptičiji grip već naneo štetu poljoprivredi i da predstavlja “vrlo veliki rizik” za Aziju. Karas upozorava da bi ukoliko virus ptičijeg gripa mutira, ljudske žrtve i ekonomske posledice mogle da budu daleko veće. Ptičiji grip preti azijskoj privred i iskustvo nedavne epidemije SARS-a, pokazuje koliko brzo mogu da se osete negativne posledice na trgovinu, saobraćaj, turizam i druge industrije. U novom izveštaju Svetske banke, navodi se da je ove godine ekonomski rast u istočnoj Aziji bio nešto veći od 6 odsto i da je siromaštvo u konstantnom padu.

Sud je presudio da kompanija Merk - proizvođač povučenog leka protiv artritisa Vajoksa – nije odgovorna za srčani udar koji je preživeo 60-togodišnji pacijent, koji je uzimao kontroverzni lek. Srčani udar, po mišljenju porote bili su stres na radnom mestu i drugi uzroci. Za kompaniju Merk ovo je velika pobeda, jer nije uspostavljen presedan koji bi poslužio u predstojećim, hiljadama sudskih procesa koje najavljuju korisnici povučenog leka.

Šef federalnih rezervi Alen Grinspen govorio je u Kongresu o stanju američke ekonomije, rerkavši da su udari uragana imali primetan, ali verovatno privremen negativan uticaj. Grinspen je rekao da je, dugoročno gledano, ekonomski ambijent u Americi povoljan, ali da su inflatorena kretanja nepredvidiva.

XS
SM
MD
LG