Linkovi

Uloga Muslimana u ratu protiv terorizma


Četiri godine nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, mnogi američki Muslimani kažu da se na njih ne obraća pažnja u društvu i da su ponekad nepravedne mete u borbi protiv terorizma.

Sudeći po Savetu za američko islamske odnose, skraćeno CAIR, najvećoj islamskoj grupi zagovornika gradjanskih sloboda u Sjedinjenim Državama, prošle godine je primljeno blizu 400 žalbi koje su se ticale navodnih kršenja ljudskih prava, uključujući neopravdana hapšenja, nadgledanja, ispitivanja i pretrage ili pak zaplene. Kori Sjelor direktor za vladina pitanja organizacije CAIR u Vašingtonu, navodi da mnoge od policijskih pretraga usmerenih na američke muslimanske organizacije i kancelarije nisu rezultirale zvaničnim podizanjem optužnice.

”Patriotski zakon i nadgledanje naših organizacija i kancelarija od strane agencija za sprovodjenje zakona, svakako su imali zastrašujući efekat na muslimansku zajednicu. Mnogi Muslimani se boje da kažu bilo šta, jer ne žele da skreću pažnju na sebe.“

Medjutim, Danijel Saterlend, funkcioner za gradjanska prava i slobode u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost kaže da njegov odsek pokušava da rešava probleme jedan po jedan. Na primer, sekretarijat ozbiljno radi na raščišćavanju problema muslimanske zajednice vezanih za nesporazume oko imena pojedinaca. U nekim slučajevima nevini putnici su bili pritvarani, jer su im imena slična sa imenima na spiskovima opasnih pojedinaca i osumnjičeni teroristi. Mada je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost hvaljen od strane nekih Amerikanaca arapskog porekla zbog ublaženja putnih procedura, gospodin Saterlend kaže da uvek ima mesta za poboljšanje.

”Pokušavamo da proaktivno rešimo zabrinutost na koju nam se skreće pažnja i da izmenimo svoju politiku kako bi bila instrumentalna u hvatanju ljudi na koje zaista treba da ciljamo, a ne da trošimo resurse na prijatelje koji saradjuju sa nama.“

Mnogi analitičari iznose argument da je 11. septembar motivisao većinu američkih muslimanskih organizacija za gradjanska prava da dignu glas protiv proglašavanja svih Muslimana teroristima i naterao ih da objasne da najveći broj Muslimana u Sjedinjenim Državama čine mirni gradjani koji poštuju zakon. Većina posmatrača primećuje da su tokom čitave američke istorije, mnoge imigrantske zajednice, poput Iraca i Kineza, morale da se bore da prevazidju stereotipe i predrasude. Istovremeno, većina američkih Muslimana shvata da mora da se oglasi da bi njihov stav bio uzet u obzir. Ista većina takodje shvata da će jednoga dana postati integralni deo američkog društva.

XS
SM
MD
LG