Linkovi

Ben Vorks: Mislim da je administracija predsednika Džordža Buša na meti medija


Povodom učešća predsednika Džordža Buša na samitu lidera 34 zemlje zapadne hemisfere u Argentini razgovarali smo sa direktorom vašingtonskog Instituta za istraživanja strateških pitanja, Benom Vorksom. U razgovru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Vorks se osvrnuo na taj samit čije su glavne teme nezaposlenot, siromaštvo i slobodna trgovina, i na pitanja koja dominiraju unutašnjom političkom i ekonomskom situacijom u SAD.

Vorks: Predsednik Buš će na samitu nastojati da ostvari uspeh na političkom i ekonomskom planu. Vodiće oštre razgovore sa venecuelanskim predsednikom, Ugom Čavezom, koji tvrdi da SAD planiraju invaziju njegove zemlje i da imaju imperijalne ambicije, kao i sa Lulom de Silvom, levičarskim predsednikom Brazila, koji nastoji da utiče na manje regionalne zemlje, kao što su Bolivija i Ekvador. Dakle, predsednik će izneti stavove i ukazati na zabrinutosti Vašingtona. Sa ekonomske tačke gledišta, Buš će nastojati da promoviše ideju slobodne trgovine koja bi obuhvatila severnu, srednju i južnu Ameriku da bi se formirala ekonomska unija koja bi bila veća i od Evropske unije. SAD već imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama centralne Amerike, dve zemlje Karipskog područja, kao i sa Panamom i Čileom. Sve zemlje potpisnice sporazuma već postaju ekonomski prosperitetnije.

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu posledice skandala povezanih sa administracijom, većih energetskih cena, neizvesne privredne situacije i pada popularnosti predsednika po unutrašnju političku scenu Amerike?

Vorks: Mislim da je administracija predsednika Buša na meti medija. Na primer, u vezi sa uraganom Katrina, neki mediji pripisuju odgovornost za neuspešne mere gradskih vlasti u Nju Orleansu kao i državnih vlasti u Luizijani, slaboj funkcionalnosti federalnih organa, a ne neadekvatnim akcijama guvernera Luizijane i gradonačelnika Nju Orleansa. Medijske organizacije -- one naklonjene administraciji, a i one koje nisu -- vode kampanju u prilog ili protiv administracije, što je u našem demokratskom društvu potpuno razumljivo. Medjutim, mada to možda zvuči iznenadjujuće i paradoksalno, uprkos posledicama uragana i visokim cenama benzina, SAD su u trećem kvartalu ove godine zabeležile ekonomski rast od 3,8 odsto, što je impresivno. Mada je zabeležen pad popularnosti predsednika, ukoliko se stanje u Iraku poboljša, predsednikova popularnost će se povećati; ali ako situacija u toj zemlji i borba protiv terorizma podbace, Repulikanci ce se naći u nezavidnoj situaciji.

XS
SM
MD
LG