Linkovi

Vlada Crne Gore predvidela pet miliona eura za referendum i parlamentarne izbore


Vlada Crne Gore predvidela je da se iz budžeta za narednu godinu za organizovanje referenduma i parlamentarne izbore izdvoji pet miliona eura. I dok u Pokretu za nezavisnu Crnu Goru pozdravljaju taj potez, u opoziciji tvrde da se vlast opasno konfrontira sa međunarodnom zajednicom

Podatak da su izdvojena sredstva za organizovanje referenduma i redovne parlamentarne izbore u narednoj godini, saopštio je na brifingu za novinare pomoćnik ministra finansija Milan Dabović. On je rekao da se ta sredstva nalaze u stalnoj rezervi, a da je procjena da će za organizovanje referenduma biti potrebno dva miliona eura. Ostala sredstva previđena su za parlamentarne i lokalne izbore, a sve to je, prema oceni ministarstva finansija, okvir koji obezbeđuje normalno funkcionisanje političkog života u Crnoj Gori.

Činjenicu da je Vlada u budžetu za narednu godinu izdvojila sredstva za organizovanje referenduma, u Pokretu za nezavisnu, evropsku Crnu Goru tumače kao siguran znak da će referenduma biti. Koordinator Pokreta Rade Bojović smatra da taj podatak potvrđuje da Crnu Goru neumitno očekuje referendum, kao i da Vlada želi da ispoštuje osnovni politički zadatak u okviru svog mandata. Bojović tvrdi da je u toku završnica referendumskog procesa, za šta je sada stvorena i nužna materijalna infrastruktura.

Predsednik Narodne stranke Predrag Popović smatra da Đukanovićeva vlada ovim potezom gura Crnu Goru u ozbiljnu nestabilnost, ne osvrćući se na poruke međunarodne zajednice. Popović kao najozbiljniju posledicu previđa izolaciju i međunarodne sankcije prema Crnoj Gori zbog odnosa režima prema evropskim integracijama. On je ponovio da opozicija neće razgovarati sa predstavnicima vlasti o referendumu, već da će o tome pričati jedino sa predstavnicima Brisela, ukoliko ovi, kako je rekao, za to iskažu interesovanje.

Socijalistička narodna partija Crne Gore ocenila je danas da bi partije koje se zalažu za zajedničku državu SCG trebalo da upute pismo Venecijanskoj komisiji u kojem bi bili saopšteni stavovi opozicije u vezi kriterijuma za eventualno održavanje referenduma u Crnoj Gori.

SNP je u saopštenju nakon sastanka Izvršnog odbora stranke navela da bi prvi kriterujum trebao biti da na eventualnom referendumu pravo glasa moraju imati državljani Crne Gore koji trenutno žive van Crne Gore.

Drugi kriterijum je da odluka može biti donesena samo kvalifikovanom većinom od najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno upisanih birača u biračkom spisku, koji imaju pravo glasa, ocenjuje ta stranka. SNP takodje smatra da se rezultat referenduma mora verifikovati dvotrećinskom većinom u parlamentu.

SNP je ocenila da je predlog o sporazumu o neprihvatanju razgovora o održavanju referenduma u Crnoj Gori, koji je inicirala Srpska narodna stranka, "akt za unutrašnju upotrebu" i da ga ne treba potpisivati. Prema oceni SNP, referendum u Crnoj Gori je nepotreban i prioritet treba dati evropskim integracijama Srbije i Crne Gore i redovnim parlamentarnim izborima. Izvršni odbor je podržao inicijativu SNP-a da se nastave pregovori u vezi formiranja zajedničkih lista i zajedničkih predsedničkih kandidata na lokalnim izborima u Mojkovcu i na Cetinju.


XS
SM
MD
LG