Linkovi

Nasilje na demonstracijama u Mar del Plati zbog samita lidera država zapadne hemisfere


U argentinskom gradu Mar del Plati, gde se održava Samit lidera zapadne hemisfere, došlo je do žestokog nasilja tokom protesta zbog prisustva predsednika Sjedinjenih Država, Džordža Buša i njegovog plana da se na prostoru od Aljaske do Tiera Del Fugoa na krajnjem jugu južne Amerike uspostavi zona slobodne trgovine.

Maskirani mladići bacali su Molotovljeve koktekle i razbijali izloge. Brojne prodavnice su opljačkane, a nekoliko banaka je zapaljeno, samo par kilometara dalje od mesta održavanja dvodnevnog Samita.

Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se sa pripadnicima snaga bezbednosti koji su upotrebili suzavac i uhapsili desetine osoba dok konačno nije uspostavljen red. Nasilje je izbilo nakon što je više od 10.000 demonstranata mirno prodefilovalo ulicama Mar del Plate.

Buš: Protiv siromaštva u komšiluku

Samit lidera zapadne hemisfere održava se u gotovo napuštenom i zatvorenom dijelu grada. Barikade i kontrolni punktovi dijele učesnike samita od demonstranata.

Tema samita je borba protiv siromaštva u, kako to predsjednik Buš naziva – komšiluku. Predsjednik je tokom nekoliko bilateralnih i regionalnih susreta uoči samita naglašavao potrebu slobodne trgovine kao načina da se obezbijedi prosperitet. Istovremeno je apelovao nanastavak ekonomskih reformi.

U petak, nakon susrta sa domaćinom samita, predsjednikom Nestorom Kiršnerom, predsjednik Buš je izrazio podršku nastojanjima Argentine da, kroz predstojeće pregovore restrukturira svoja dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Dvojica predsjednika tokom susreta nisu mogli da čuju poruke desetina hiljada demonstranta, koji su se, upravo zbog samita, okupili u Mar Del Plati. Ipak, i predsjednik Buš i njegov domaćin stavili su do znanja da znaju da su velike mjere obezbjeđenja uspostavljene, između ostalog i zbog demonstracija. Američki predsjednik Džordž Buš se našalio:

"Nije lako ugostiti sve ove zemlje. Posebno nije lako mene ugostiti."

Demonstranti su u tom trenutku učestvovali u protestnom maršu od policijskog kordona prema nekoliko kilometara udaljenom fudbalskom staionu. Skandirali su i pjevali poznatu navijačku melodiju sa argentinskih fudbalskih susreta, ali su tekst prilagodili tako da sugeriše opoziciju politici američkog predsjednika.

Demonstranti kažu da oni organizuju svoj, takozvani narodni samit. Govornici na protestnom mitingu, među kojima je bio i venecuelanski predsjednik Ugo Čavez, usprotivili su se ratu u Iraku i insistiranju Bušove administracije na uvođenju zone slobodne trgovine u Zapadnoj hemisferi.

Odnosi SAD i Venecuele pogoršali su se od dolaska Čaveza na vlast. Upitan šta bi rekao venecuelanskom lider, u slučaju diskusije na samitu, predsjednik Buš je rekao da će “biti učtiv”, jer to, kako je rekao od njega očekuje američki narod.

XS
SM
MD
LG