Linkovi

Šta stoji iza tvrdnji američke štampe o logorima CIA-e na istoku Evrope?


Ono sto je započelo kao tvrdnja američke štampe, ima šansu da postane jedna od afera u kojoj Evropska unija ima nemali udeo-ni evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Franko Fratini nije mogao da se odupre pritisku evropske javnosti i ostavi bez komentara tvrdnju kako se Istok Evrope koristi za tajne logore CIA-e u kojima se drže i muče članovi Al Kaide.

Prvi čovek Unije za pitanja unutrašnjih poslova i pravde i potpredsednik Evropske komisije, Franko Fratini, oglasio se pismenim saopštenjem na sve brojnije upite evropskih medija i javnosti: Šta stoji iza tvrdnji američke štampe o logorima CIA-e na istoku Evrope, u kojima se, daleko od javnosti i prava, drže i muče lica osumnjičena za terorizam?

Fratini tvrdi kako ni on ni komisija nemaju nikakve informacije koje bi potvrdile postojanje takvih zatvora-umesto komentarisanja same tvrdnje, on podseća da su u samim temeljima Unije principi slobode, demokratije, poštovanja prava i osnovnih ljudskih prava, te vladavine zakona.

U svetlu činjenice da se tvrdi kako su logori smešteni na području istočno evropskih država, odnedavno priključenih Uniji, komesar Fratini podseća da su sve te zemlje, nekadašnji kandidati, morale ispuniti Kopenhagenške kriterije-postići neophodan nivo stabilnosti institucija koje obezbedjuju demokratiju u zemlji, vladavinu zakona, ljudska prava i poštivanje i zaštitu prava manjina. On zato koristi ovu priliku da sve članice Unije, ukoliko smatraju da je to potrebno, preduzmu neophodne korake kako bi se rasvetlile sve činjenice vezane za eventualno postojanje mučilišta CIA-e na njihovim teritorijama.


XS
SM
MD
LG