Linkovi

Vesli Klark veruje da će Balkan postati stabilan i napredan region


Klark je pohvalio početak pregovora o budućem statusu Kosova i rekao da bi Dejtonski mirovni sporazum mogao da se poboljša.

General koji je postao političar, Vesli Klark, pozdravlja odluku o početku razgovora o budućem statusu Kosova. Minimalni kriterijumi za jedan prihvatljiv sporazum su garantovanje zaštite manjinskih prava i osiguranje da nijedna etnička grupacija ne dominira bezbednosnim snagama, kaže Vesli Klark.

Klark: Ne bih voleo da dođe do podele Kosova. I takođe, ne bih hteo da vidim odvojeni parlament za severni deo Kosova i odvojenu vladu. Federalni pristup je pogrešan.»

General Klark priznaje da će biti potrebne decenije da se suzbiju duboko nepoverenje i mržnja između Srba i Albanaca na Kosovu. Ipak, uveren je da će dve zajednice na posletku živeti zajedno na mirnom i naprednom Kosovu, istakavši da će ekonomski razvoj igrati vitalnu ulogu u međunacionalnom mirenju. Inače, ovog meseca se navršava 10. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su završena neprijateljstva u Bosni i Hercegovini. General Klark je bio aktivni učesnik dugačkih i iscrpljujućih pregovora u Vazduhoplovnoj bazi «Rajt-Paterson» u Dejtonu u Ohaju. Uprkos tome što je odmah prekinuo rat, Dejtonski sporazum ne daje rešenja za sve bosanskohercegovačke probleme, kaže general Klark.

Klark: Rekao bih da je taj sporazum relativno efikasan. Hoću da kažem – rat se nije nastavio. Ipak, ekonomski razvoj je spor. Sporazum nije prekinuo moć političkih elita, ali to se događa kad god se sporazum pravi bez intervencije vojne sile.

General Klark kaže da je vreme da narodi Bosne i Hercegovine prevaziđu Dejtonski sporazum i pronađu delotvornija rešenja za budućnost zemlje.

Klark: Ne dopada mi se koncept tri armije. Takođe smatram da treba da se razdvoji lična imovina od javne i da se ljudi koji uživaju poverenje javnosti onemoguće da donose odluke o stvarima u kojima imaju lični finansijski interes.

XS
SM
MD
LG