Linkovi

Slika ”Platno ujedinjenja“ putuje svetom sa porukom mira


Ujedinjene nacije su otkrile jedno novo, gigantsko umetničko delo, koje sada treba da obidje svet noseći poruku mira.

Takozvano Platno ujedinjenja, izloženo u holu sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku, visoko je gotovo 23 metra. Talasaste trake od platna premazane akrilik bojama padaju čitav jedan sprat, pretapajući se u tepih koji se prostire kroz hol i napolje kroz vrata. Platno ujedinjenja je rad i dugogodišnji san medjunarodnog političkog karikaturiste Ranana Lurija. Sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, gospodin Luri je najviše objavljivan politički karikaturista u svetu. Pre no što je, pre gotovo dve godine, uzeo neplaćeno odsustvo da završi ovo platno njegove karikature su se pojavljivale u preko 1100 publikacija. On takodje finansira ovu umetničku instalaciju sa otprilike pola miliona dolara. Kad ovo delo bude krenulo na put, on kaže da će lokalne organizacije i vlade plaćati lokalne umetnike koji će sprovoditi ovaj koncept do kraja u delo. Talasaste vrpce će ostati konstanta, ali će boje i njihov oblik da se menjaju od lokacije do lokacije. Platno ujedinjenja će biti prikazivano u zatvorenom kao i na otvorenom prostoru.

”Nijedna zemlja nije odbila ovo platno. Upravo smo dobili pristanak ministarstva kulture Južnoafričke republike. Južna Koreja želi da ovo platno prostre do Severne Koreje. To će biti opšta tendencija - da se platno prostre da bi na različitim mestima polako, ali sigurno, odradilo svrhu koju nagoveštava njegov naziv.“

Ova slika nije nova ideja. Ranan Luri je prvi put počeo da radi na njoj 1968. godine. Medjutim, čak i u ranim fazama, on je imao viziju umetničkog dela koje će putovati svetom i adaptirati se na nove sredine. Luri već dugo saradjuje sa Ujedinjenim nacijama, koje smatra neophodnim za čovečanstvo. Stoga veruje da je svetska organizacija najbolje mesto za prvo i poslednje izlaganje ovog platna.

”Ovo platno bi moglo i trebalo da počne svoje putešestvije u Ujedinjenim nacijama da bi zatim krenulo širom sveta i ponovo se vratilo u Ujedinjene nacije, ostavivši svoj pečat u svakom mestu, kreirajući zajednički imenilac medju različitim narodima, jezicima i kulturama. Drugim rečima služeći kao faktor ujedinjenja.“

Ranan Luri smatra da sposobnost njegovog platna da se adaptira na različite sredine predstavlja simbol adaptivnosti čovečanstva.

XS
SM
MD
LG