Linkovi

Savet ministara SCG formirao Komisiju za ispitivanje međunacionalnih incidenata u Vojvodini


Ta komisija trebalo bi da u najkraćem roku sačini izveštaj sa predlogom mera za sprečavanje međunacionalnih incidenata i smirivanja međunacionalnih tenzija. Sastanak sa sličnom temom na kome su dogovorene konkretne mere za rešavanje problema sa kojima se susreće mađarska nacionalna manjina održao je i srpski premijer Vojislav Koštunica sa sekretarom za nacionalne manjine Izvršnog veća Vojvodine Tamašom Korhecom, predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom i ministrom za ljudska i manjinska prava državne zajednice Rasimom Ljajićem.

Posle sastanka ministar Ljajić izjavio je da se razgovaralo o deset tema koje je predložio Jožef Kasa i da su definisani precizni rokovi do kada zaključci sa ovog sastanka treba da budu realizovani :

»Ministar Ljajić kaže da se razgovaralo o ostvarivanju prava manjina u obrazovanja, službenoj upotrebi jezika i uključivanju mađarske zajednice u pravosuđe i policiju«.

Tamaš Korhec izjavio je da je dogovoreno da Vlada Srbije uputi u decembru na razmatranje Parlamentu Zakon o nacionalnim savetima.

Učestalo ispisivanje grafita s nacionalističkom sadržinom osudio je i beogradski muftija Hamdija Jusufspahić :

»Molimo svoje vernike, rekao je muftija Jusufspahić, da se strpe i da ih ti grafiti neodgovornih lica ne iznenađuju i ne uzbuđuju«.

A na okruglom stolu o antisemitizmu u Srbiji predsednik Komisije za praćenje ove pojava Saveza jevrejskih opština Srbije i Crne Gore Aleksandar Lebl ocenio je da se u Srbiji antisemitizam manifestuje kroz skrnavljenje grobalja žrtava holokausta, grafite i slobodnu prodaju antisemitske literature. Antisemitizma ima, kaže Lebl u Crnoj Gori i u pojedinim opštinama u Srbiji gde Jevreja uopšte nema.

XS
SM
MD
LG