Linkovi

Južna Koreja gradi grad budućnosti


Za razliku od Evrope, pa i od Amerike, u Japanu i Južnoj Koreji manje je rasprostranjen strah od prodiranja tehnologije u svakodnevni život.

Tako, na jednom veštačkom ostrvu, oko 60 kilometara južno od Seula, u saradnji sa američkim firmama, Južna Koreja gradi ”sveprisutni“ grad Novi Songdo. Termin ”sveprisutni“ odnosi se na informacionu tehnologiju koja će biti svuda prisutna jer će svi informacioni sistemi - kućni, državni, privredni, medicinski i drugi - biti potpuno integrisani. Novi Songdo zamišljen je kao najsavremenija slobodna trgovinska zona na svetu. Kompjuteri će biti ugradjeni u sve privatne i javne zgrade, ulice i druge objekte. Svaki stanovnik imaće karticu-ključ kojom će otključavati i zaključavati sopstvena vrata, ali i ulaziti u vozila javnog saobraćaja, plaćati parkiranje, ulaziti u bioskop, pozajmljivati knjige iz biblioteke, kupovati namirnice i obavljati sve moguće druge transakcije.

U slučaju gubljenja kartice, ona će lako moći da se poništi i izda druga. Ili, kada gradjanin ubaci praznu plastičnu bocu u kontejner za reciklažu, radio-čip će momentalno identifikovati ko je ubacio bocu i poslati nalog da se na račun te osobe uplati mala nadoknada. Kada bude završen, 2014. godine, u Novom Songdu trebalo bi da živi oko 65 hiljada, a radi 300 hiljada ljudi. Stanovnici Seula i drugih prenaseljenih južnokorejskih gradova već su počeli da kupuju stanove, privučeni obećanjima da će grad biti sagradjen ne radi tehnologije, već radi njegovih stanovnika.

XS
SM
MD
LG