Linkovi

Mesec oktobar bio medju najsmrtonosnijim za američke vojnike u Iraku


Oktobar je bio mesec gotovo svakodnevnih saopštenja Sekretarijata za odbranu o pogibiji američkih vojnika, mornara, vazduhoplovaca i marinaca u Iraku. Načelnik Združenog generalštaba, general Piter Pejs, izjavio je juče da nije iznenadjen visokim brojem žrtava u oktobru, dodavši da to podseća na visoki zbroj žrtava poslednji put kad su Iračani izašli na birališta.

”Razumljivo je da su dva meseca kad je zabeležen najveći broj žrtava bili januar i oktobar. U tim mesecima su u Iraku održavani izbori. I koalicione i američke snage su tokom tih meseci imale povećani broj vojnika na terenu. I kao što smo predvideli, pobunjenici su nastojali da osujete pokušaje iračkog naroda da učestvuju u političkom procesu. Stoga nas nije iznenadilo da je bilo više napada,“ rekao je on

General Pejs je dodao da pobunjenici shvataju da irački narod, svaki put kad glasa, odbacuje budućnost koju pobunjenici žele da im nametnu.

Iračani treba da izadju na birališta ponovo sledećeg meseca, da bi izabrali novu vladu u skladu sa ustavom usvojenim u oktobru. Funkcioneri ističu da će ponovo povećati broj američkih i drugih koalicionih trupa u Iraku kako bi osigurali bezbednost za izbore.

Najveći broj američkih žrtava u Iraku je uzrokovan eksplozijama bombi postavljenih pored puta, što vojska naziva imrovizovanim eskplozivnim napravama. Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, general Pejs je odbio da pruži bilo kakve detalje o tome šta američka vojska čini da bi osujetila postavljanje tih bombi. Medjutim, on je objasnio da su pobunjenici i dalje efikasni zbog toga što je u Iraku dostupna velika količina eksplozivnog materijala.

”Uzevši u obzir povećanje oružja i promenu taktike, tehnike i procedure koje primenjujemo, broj efikasnih napada bombama postavljenim pored puta je opao. Takodje je u padu broj žrtava po napadu. Svejedno, ukupni broj napada pobunjenika je u porastu i mi radimo na tom problemu,“ rekao je general Pejs.

Drugi funkcioneri su izvestili o povećanju sofisticiranosti tih bombi, korišćenjem, takozvanog ”kumulativnog punjenja,“ efikasnijeg u proboju oklopa kojim se štite američke snage. Američka vojska je odgovorila izvesnim brojem nastojanja uključujući bolje prikupljanje obaveštajnih informacija, bolju obuku i elektronske uredjaje za ometanje signala za daljinsko aktiviranje bombi. Medjutim, američki funkcioneri priznaju da se pobunjenici adaptiraju na svaku kontra- meru. Oni ističu da će se nastaviti sa nastojanjima da se pobuna uguši, ali da će je na kraju krajeva ugušiti irački narod tako što će uskratiti podršku pobunjenicima, dok istovremeno novi irački politički proces bude puštao korenje.

XS
SM
MD
LG