Linkovi

Krivokapić najavio samostalno ratifikovanje sporazuma sa NATO


Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić upozorio da će najviše zakonodavno tijelo u Crnoj Gori po hitnom postupku samostalno ratifikovati sporazum sa NATO koji podrazumijeva transport NATO trupa kroz SCG, ukoliko to uskoro ne učini parlament Državne zajednice.

Krivokapić je izričit da će Crna Gora po hitnom postupku ratifikovati sporazum u svom parlamentu, jer za to ima legalnu i ustavnu osnovu.

"Takav čin je u sklopu ukupne politike prioriteta kako bi što prije postali član evroatlanskih integracija, uključujući i NATO“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, crnogorski Ustav predviđa i daje pravo državi Crnoj Gori, odnosno njenom parlamentu da ratifikuje međunarodne dokumente kao što je sporazum sa NATO-om, što bi trebalo uraditi iz više razloga.

Savjetnik za bezbjednost predsjednika crnogorskog parlamenta Blagoje Grahovac ocijenio je racionalnom i realnom inicijativu da Crna Gora samostalno u okviru svojih nadležnosti potpiše bilateralni sporazum sa NATO.

Prema riječima Grahovca, na ovim prostorima, a posebno u Srbiji i dijelu Crne Gore postoje ljudi koji ne mogu da shvate da su već godinama »samo dio problema i da bi trebalo da se izvlače iz toga".

Socijaldemokratska partija najavila je ranije da će, ukoliko parlament Državne zajednice ne prihvati sporazum sa NATO-om, koji podrazumijeva transport NATO trupa kroz Srbiju i Crnu Goru, pokrenuti inicijativu da Crna Gora samostalno u okviru svojih nadležnosti potpiše sporazum sa tom organizacijom.

Najavom samostalnog potpisivanja bilateralnog sporazuma sa NATO Crna Gora prvenstveno gradi sebi poziciju da poslije dobijanja samostalnosti brže uđe u Partnerstvo za mir i NATO, rekao je agenciji MINA vojni analitičar iz Beograda Zoran Dragišić.

On je ocijenio da je ovom najavom zvanična Podgorica istovremeno zaprijetila vladajućoj koaliciji u Srbiji da ne bilo dobro otkazivanje tog sporazuma.

XS
SM
MD
LG