Linkovi

Crnogorski parlament raspravlja o radu državnog tužioca


Skupština Crne Gore danas je počela raspravu o Izvještaju Vrhovnog državnog tužioca, u kojem se iznose zabrinjavajući podaci o radu pojedinih sudova. Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica priznala je u crnogorskom parlamentu da u Crnoj Gori postoji organizovani kriminal, ali da je borba protiv njega počela. Medenica je saopštila da je samostalna u radu i da joj "nisu vezane ruke".

"Garantujem da od kada sam na ovoj funkciji niko iz bilo kojih struktura nije tražio obavještenje, a kamoli uticao na neku odluku", rekla je Medenica u raspravi o njenom Izvještaju za prošlu godinu.

Medenica je upozorila na neobjašnjivio dug istražni postupak, u čemu prednjače sudovi u Baru, Ulcinju, Kotoru i Podgorici.

“Dug postupak istrage kod pojedinih sudova zaslužuje detaljnu analizu i odgovornost, jer ona bitno utiče na kvalitet i efikasnost krivičnog postupka, suzbijanje kriminaliteta i pravnu sigurnost građana", kaže se u Izvještaju.

Ocjenjuje se da otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela za organizovani kriminal, iako se nakon osnivanja Odjeljenja za tu oblast uočavaju pozitivni pomaci, nije adekvatno procjenama o raširenosti organizovanog kriminala u društvu.

"Borba protiv organizovanog kriminala je počela, ali je za uspjeh neophodno, pored specijalnog tužioca, adekvatno angažovanje i drugih nadležnih organa", kazala je Medenica u crnogorskom parlamentu.

Poslanik Socijalističke narodne partije Vuksan Simonović je kazao da je Medenica prva osoba iz vlasti koja je priznala da u Crnoj Gori postoji organizovani kriminal.
"Svaki građanin mora biti zabrinut zbog stanja u ovoj oblasti. Organizovani kriminal je povezan sa vlašću", kazao je Simonović.

Predstavnik Narodne stranke Savo Đurđevac tvrdi da organizovani kriminal "pripada" vlasti, što je problem Crne Gore.

"Očekujemo odgovor koliko je državno tužilaštvo u borbi protiv organizovanog kriminala samostalno i koliko su im u tom poslu vezane ruke", rekao je Đurđevac.

U Izvještaju Vrhovnog državnog tužioca dobili smo punu satisfakciju za ono što SNP godinama govori-a to je da je Crna Gora zemlja organizovanog kriminala, konstatovao je predsjednik SNP Predrag Bulatović.

XS
SM
MD
LG