Linkovi

Usaglašena platforma za pregovore sa EU


Pregovarački timovi članica državne zajednice usaglasili jedinstvenu političku platformu Srbije i Crne Gore za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, a poslanici Skupštine Srbije traže od državnog rukovodstva i platformu za pregovore o budućem statusu Kosova.

Član tima za pregovore sa Evropskom unijom i potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus rekao je da su na sastanku pregovaračkih timova članica državne zajednice usaglašena preambula platforme i poglavlja o političkom dijalogu, regionalnoj, finansijskoj i ostalim oblicima saradnje.

Labus je rekao da je bilo otvorenih pitanja oko zajedničkih nadležnosti, ali da se došlo do razumnog rešenja.

A ministar spoljnih poslova Crne Ggore Miodrag Vlahović istakao je da je u platformi apsolutno potvrđena izvorna nadležnost država članica. Inače, u izjava zvaničnika ponovo je naglašeno da su saradnja sa Haškim tribunalom i donošenje novog Ustava Srbije neophodni uslovi za pregovore sa Evropskom unijom.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus izjavio je da od decembarskog izveštaja glavnog tužioca Haškog suda Karle del Ponte zavisi da li će Evropska komisija prekinuti pregovore sa Beogradom. A šef vladine Kancelarije za evropske inzegracije Tanja Miščević upozorava da bez novog ustava koji omogućava evropske integracije nije moguće zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Pored platforme za pregovore sa Evropskom unijom, poslanici srpske Skupštine traže od državnog vrha da pred Parlament izađe sa platformom i timom za pregovore o budućem statusu Kosova. Šef poslaničkog kluba Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković smatra da je premijer osoba koja treba da se obrati Parlamentu i kaže šta je njegov predlog i kakva bi bila državna strategija za Kosovo.

XS
SM
MD
LG