Linkovi

U izraelskom napadu ubijeni palestinski ekstremistički lideri


Hasan Madun, jedan od lidera Brigade mučenika al-Aksa i visoki zvaničnik Hamasa, Favzi Abu Kara, poginuli su kada je izraelski projektil pogodio njihov automobil blizu izbegličkog kampa Džabalija.

Kako saopštavaju palestinske vlasti, u napadu je ranjeno još 10 prolaznika. Ubrzo posle napada, predstavnici Hamasa i Brigade mučenika al-Akse obećali su odmazdu.

Izrael je odgovorio da je Hasan Madun osumnjičen za nekoliko bombaških napada proteklih godina u kojima je poginulo 20 Izraelaca. Izraelski vojni izvori navode i da pripadnik Hamasa nije bio meta napada.

Evropski inspektori u Rafi

Izraelske kabinet za odbranu odobrio je rasporedjivanje evropskih inspektora na ključnom graničnom prelazu iz Egipta u Pojas Gaze.

Ta odluka je važan deo budućeg sporazuma o obezbedjivanju granica na prelazu u Rafi, posle izraelskog povlačenja iz Gaze. Očekuje se da izraelska vlada o predlogu glasa u nedelju.

Detalji uloge evropskih inspektora tek treba da budu usaglašeni sa palestinskim vlastima. Još nije odredjen datum za ponovno otvaranje tog graničnog prelaza.. Kada on bude otvoren, Palestinci će prvi put od 1967. godine moći da ulaze i izlaze iz Gaze a da ne prolaze kroz izraelske punktove.

Demonstracije u Damasku

Nekoliko stotina Sirijaca okupilo se na centralnom gradskom trgu u Damasku protestujući zbog rezolucije Saveta bezbednosti UN-a protiv njihove zemlje.

Demonstracije, održane u blizini američke ambasade, bile su odgovor na jučerašnje jednoglasno usvajanje rezolucije kojom se od Sirije zahteva da saradjuje u istrazi ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja ili suoči sa posledicama, koje nisu precizirane.

Glavni istražitelj UN-a, Detlef Melis, čiji je mandat produžen do 15. decembra, danas se vratio u Bejrut gde su mediji pozdravili njegovu istragu i odluku Saveta bezbednosti.

XS
SM
MD
LG