Linkovi

Ahtisari i zvanično glavni međunarodni pregovorač o budućem statusu Kosova


Generalni sekretar UN Kofi Anan objavio je da je za specijalnog izaslanika Svjetske organizacije u pregovorima o budućem statusu Kosova imenovao bivšeg finskog predsjednika Martija Ahtisarija.

"Marti Ahtisari je zbog odličnih pregovaračkih i rukovodećih sposobnosti, iskustva u UN i poznavanja Balkana, idealna osoba za ovaj poduhvat", saopšteno je u sjedištu UN u Njujorku.

Ananovu preporuku trebalo bi da potvrdi Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Anan je preporučio i da Ahtisarijev zamjenik bude bivši sekretar austrijskog ministarstva inostranih poslova Albert Roan /Rohan/. Savjet bezbjednosti bi Ananovu preporuku mogao da razmotri već u srijedu, neposredno prije sastanka Kontakt grupe za Kosovo, koji se, iza zatvorenih vrata, održava ovdje u Vašingtonu.

Očekuje se da će svoje specijalne izaslanike za pregovore o budućem statusu Kosova, koji će pomagati Ahtisariju, uskoro imenovati i Sjedinjene Države, EU i Rusija.

Vlada Kosova pozdravila Ananovu preporuku

Vlada Kosova pozdravila je imenovanje Martija Ahtisarija za glavnog pregovarača o buduchem statusu Kosova, saopšteno je u Prištini. Premijer Kosova Bajram Kosumi pozdravio je i predlog da Ahtisari ima i pomoćnike - iz EU, SAD i Rusije.

Kosumi je rekao i da će eventualna odluka Vašingtona da državni podsekretar za politicka pitanja Nikolas Berns (Nicholas Burns) bude predstavnik SAD u pregovorima "biti
izuzetno dobar predlog".

Imenovanje Ahtisarija pozdravili su i predstavnici drugih kosovskih institucija i političkih partija.

XS
SM
MD
LG