Linkovi

Marti Ahtisari - glavni posrednik u pregovorima o Kosovu


Kofi Anan i je zvanično uputio predlog da bivši finski predsednik Marti Ahtisari postane specijalni izaslanik UN. Portparol generalnog sekretara Brendan Varma najavio je da bi odluka o Ahtisarijevom naimenovanju mogla da bude objavljena već sjutra /utorak/.

U diplomatskim krugovima ranije je najavljenio da će Ahtisari, kao glavni međunarodni posrednik, imati i tri zamenika - po jednog iz SAD, Evropske unije i Rusije. Ko je osoba koju bi Kofi Anan danas trebalo da naimenuje za posrednika u pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova?

U međunarodnim diplomatskim krugovima bivšeg finskog predsjednika opisuju, gotovo bez izuzetka, kao vrhunskog pregovarača kome je između otalog, nakon izuzetno uspješnog posredovanja u mirovnom procesu u indonežanskoj provinciji Aće, zamalo izmakla ovogodišnja Nobelova nagrada za mir.

Kao perspektivan i uspješan finski ambasador u Africi, 1973. bio je logičan izbor kada su Ujedinjene nacije tražile svog komesara za Namibiju. Ta misija, u kojoj je skoro deceniju i po bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Peresa De Kueljara za Namibiju okončana je krajem južnoafričke uprave i proglašenjem nezavisnosti Namibije 1990.

Marti Ahtisari važi i za jednog od boljih međunarodnih poznavalaca prilika na Balkanu. Njegovo prvo balkansko iskustvo datira od 1992. kada je postavljen za predsednika radne grupe za Bosnu i Hercegovinu u okviru Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju.

Godine 1999. sa bivšim ruskim premijerom Viktorom Černomirdinom, specijalnim izaslanikom tadašnjeg predsjednika Rusije Borisa Jeljcina, Ahtisari je posredovao u okončanju više od dva mjeseca duge vojne intervencije NATO-a u Srbiji i Crnoj Gori. Sporazum koji su 3. juna 1999. prihvatili tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i skupština Srbije, donio je kraj bombardovanja i – postavio temelj za rezoluciju 1244 kojom je uspostavljen međunarodni protektorat na Kosovu.

Po završetku predsedničkog mandata u Finskoj 2000. godine, Ahtisari je izabran za predsedavajućeg Međunarodne krizne grupe, organizacije koja se među prvim založila za uslovnu nezavisnost Kosova. To, uz činjenicu da je Ahtisari i danas počasni predsjednik MKG, navelo je zvaničnike vlade Srbije da ga proglašavaju neprihvatljivim posrednikom.

Međutim, visoki funkcioner Međunarodne krzine grupe, koji godinama analizira prilike na Balkanu, kaže za Glas Amerike da se “Ahtisari nije javno izjašnjavao o statusu Kosova i da je njegov stav po tom pitanju vrlo neutralan”. Štaviše, kaže ovaj visoki zvaničnik MKG-a, “svi kontroverzni dokumenti te organizacije o Kosovu datirani su ili prije, ili poslije Ahtisarijevog predsjedavanja bordom”.

Šta Beograd i Priština mogu da očekuju od Ahtisarija? Zvaničnici EU u Briselu kažu: “studioznu pripremu i nepristrasnost osobe od integriteta i nesumnjivog medjunarodnog kredibiliteta”.

U nedavnom intervjuu jednoj finskoj televiziji Ahtisari je odbio da se izjasni o najboljem modelu za budući stautus Kosova. Rekao je da ne zna koliko će poregovori trahjati, ali da bi NATO trupe smatra trebalo da ostanu na Kosovu bez obzira na budući status.

XS
SM
MD
LG