Linkovi

Nesuglasice u kosovskom pregovaračkom timu


U kosovskom timu za pregovore o budućem statusu došlo je do ozbiljnih razmimoilaženja, izjavio je koordinator te grupe Bljerim Šalja.

Zastoj su izazvali lider Demokratske Partije Kosova Hašim Tači i predsednik kosovskog Parlamenta Nedžat Daci. Naime, drugi sastanak pregovarackog tima protekao je u neprijatnoj atmosferi, a verbalni sukob najmanje je išao u prilog tom sastanku, objasnio je Šalja.

On je objasnio da je, bez ikakvog razloga i prethodne najave, predsednik Skupstine Nedžat Daci na sastanak došao sa sasvim novim predlogom u odnosu na onaj koji je on sam, kao koordinator radne grupe prvobitno predložio, sto je dovelo u pitanje ceo proces.

Prema rečima Šalje, Dacijev predlog bio je iznenadjenje za celu grupu pa i za predsednika Kosova Ibrahima Rugovu jer je predlozeno osam radnih grupa u kojima su ministri i poslanici.Novonastala situacija u kosovskom pregovarackom timu dovela je do podele, tako da su na jednoj strani ostali predsednik i premijer Kosova Ibrahim Rugova I Bajram Kosumi kao i lider opozicione partije ORA Veton Suroi, a na drugoj, predsednik Skupstine Nedzat Daci i lider DPK Hašim Tači.

Navode koordinatora grupe za pregovore Bljerima Šalje potvrdio je i visoki politicki savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni koji je takodje prisustvovao sastanku pregovaračkog tima. Na poslednje nesporazume predstavnika pregovarackog tima osvrnuo se i sef americke kancelarije u Pristini Filip Goldberg koji je upozorio predstavnike kosovskih Albanaca da je vreme za jedinstvo u ovako važnom trenutku za kosovske procese.

U pregovaračkom timu Prištine su i predsednik Kosova Ibrahim Rugova, premijer Bajram Kosumi i predsednik partije Ora Veton Suroi.

Koštunica u Grčkoj

Pred otvaranje pregovora o Kosovu, premijer Srbije Vojislav Koštunica boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj.

Koštunica kaže da je predsednik Grčke Vlade Kostas Karamnlis podržao stavove Srbije. Koštunica i Karamanlis su se, po rečima srpskog premijera, saglasili oko toga da "rešenje za Kosovo i Metohiju mora da poštuje Povelju UN-a, Rezoluciju 1244, kriterijume EU i princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta:

"Nema nametnutih rešenja, pogotovo jednoj demokratskoj državi kakva je SCG. Rešenja se moraju tražiti kroz kompromis, do kompromisa se može doći samo dijalogom, taj dijalog treba da bude direktan, budući specijalni izaslanik generalnog sekretara UN treba da omogući da se što pre dođe do tog direktnog dijaloga između Srba i Albanaca."

XS
SM
MD
LG