Linkovi

Prekinuti pregovori Beograda sa MMF-om


Prekinuti regovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, a šef misije te međunarodne institucije u Beogradu Pirita Sorsa ocenila je da je u pregovorima sa Srbijom napravljen značajan napredak, ali da su i dalje sporni monetarna politika i javna potrošnja.

Pirita Sorsa je na konferenciji za novinare izjavila da ne zna koliko će trajati pregovori sa vlastima u Srbiji, niti da li će biti završeni pre decembarske sednice Borda direktora MMF-a na kojoj bi trebalo da bude ocenjena poslednja revizija trogodišnjeg aranžmana od čijeg uspešnog okončanja zavisi otpis oko 730 miliona dolara duga Pariskom klubu poverilaca. Ključni izazovi za Srbiju u sledećoj godini ostaju smanjivanje deficita platnog bilansa i inflacije, rekla je Pirita Sorsa i istakla da se i dalje pregovara o strukturi potrošnje.

Dobro obavešteni izvori potvrdili su Glasu Amerike "da će Vlada Srbije morati da ubedi Parlament da u tačno propisanim rokovima i u što kraćem roku usvoji budžet i zakone kojima se smanjuju plate zaposlenih u prosveti, zdravstvu i državnim preduzećima u identičnom obliku bez promene tačke i zareza i tačno onako kako je Vlada obećala pregovaračima iz Međunarodnog monetarnog fonda". I tek posle ispunjavanja svih uslova zapisanih u Memorandumu, pregovarači Međunarodnog monetarnog fonda doći će ponovo u Beograd.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da je sada na vlastima pošto znaju šta su preduslovi da prionu na posao i ispune preuzete obaveze, a manje da se bave medijskim spekulacijama.

Vlasti u Beogradu pored pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom očekuju i pregovori oko buduće statusa Kosova, a jedna od glavnih tema i dalje je ko će biti u pregovaračkom timu.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da pregovarački tim mora predstavljati sliku izvršne vlasti u Srbiji i državnoj zajednici i da nije dobro sada licitirati ko će biti na njegovom čelu. I pored te sugestije, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da bi tim za pregovore o Kosovu trebalo da vodi premijer Vojislav Koštunica, dok šef poslaničke grupe G17 Plus Miloljub Albijanić smatra da bi na neki način valjalo da na čelu pregovaračkog tima bude predsednik Srbije Boris Tadić.

XS
SM
MD
LG