Linkovi

Protekla sedmica u svetu nauke i tehnologije


Uništavanje tropskih šuma u Brazilu, pronalaženje pogodnog mesta za spuštanje na Mesec i vulkanska erupcija na ostrvlju Galapagos, su neke od vesti koje su obeležile proteklu nedelju u svetu nauke.

Koristeći satelite opremljene digitalnom tehnologijom, naučnici mogu bolje da osmotre stanje tropskih šuma u Amazoniji, u Brazilu. Na taj način su otkrili da je posečeno više drveća u tom regionu nego što se ranije smatralo. Do sada su sateliti jedino mogli da otkriju zemljište na kojem je drveće već posečeno. Novim metodima može da se zapazi i gde su tropske šume proredjene selektivnom sečom stabala. Nova tehnologija omogućila je stručnjacima da zaključe da se uništavanje tropskih šuma odvija dvostruko brže nego što se verovalo.

NASA traži mesto za spuštanje astronauta na Mesec

A, putem teleskopa Habl dobijeni su i ultraljubićasti snimci površine Meseca, dok naučnici NASE tragaju za pogodnim mestom za spuštanje letelice sa ljudskom posadom. Svemirska agencija se nada da će u letelici poput ove ponovo dovesti astronaute na Mesec do 2018. godine

Vulkanska erupcija na Galapagosu

U medjuvremenu, na Zemlji, erupcija vulkana Izabela na ekvadorskim ostrvima Galapagos dovela je do izlivanja lave u Tihi okean. Zvaničnici nacionalnog parka kažu da vulkanska erupcija za sada nije ugrozila čuvene džinovske morske kornjače, a pošto je njihov životni vek od 75 do 150 godina, verovatno je većina iskusila nešto slično u prošlosti.

XS
SM
MD
LG