Linkovi

Džon Halsman: Srpska strana u pregovorima neće moći da spreči nezavisnost Kosova


Džon Halsman /John Hulsman/, saradnik vašingtonske fondacije Heritidž /Heritage/, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da je bilo neophodno pokrenuti pregovora o budućem statusu Kosova, jer bi odlaganje rešavanja tog pitanja, moglo da ugrozi mirovnu misiju KFOR-a, u kojoj učestvuju i američke trupe.

“Amerikanci zaključili da bi dalje odlaganje moglo da postane opasno, jer bi kosovski Albanci mogli da kažu da je Amerika postala glavna smetnja postizanju nezavisnosti. Amerikanci, koji su do sada smatrani oslobodiocima, mogli bi da postanu predmet nezadovoljstva, a potom bi moglo da usledi da američki vojnici postanu meta napada, čak oružanih napada. S obzirom na moguće pogoršanje dalje situacije, administracija je rešila da se aktivno posveti rešavanju pitanja statusa Kosova”, kaže Halsman.

GLAS AMERIKE: Kako naći zajednički jezik kad dve strane imaju potpuno suprotstavljene stavove u odnosu na konačan status Kosova?

HALSMAN: Kada se pregovara, jasno je da nijedna strana ne može da traži ispunjenje svih svojih zahteva. Pregovori su plod kompromisa. Šta to znači za Srbe? Srpska strana neće moći da spreči nezavisnost Kosova, jer svi znaju da se kosovski Albanci nikada neće vratiti pod upravu Srbije. Medjutim, srpska strana može da obezbedi zaštitu kosovskih Srba, kantonizaciju i decentralizaciju Kosova, kao i zaštitu svojih verskih objekata na Kosovu. Srpska strana takođe može da obezbedi da nezavisnost Kosova bude uslovljena ispunjenjem svega navedenog, odnosno da na albanskoj strani bude da sprovede sve pomenute mere, ako želi da ostvari suverenitet. Isto tako, Kosovski Albanci mogu da računaju na nezavisnost ukoliko budu prihvatili pomenute dodatne korake, za koje smatram da će stabilizovati Kosovo. Amerikanci mogu svojom diskretnom aktivnošću da pomognu da stvari krenu u dobrom smeru. Važno je, medjutim, da Amerika nikom ne diktira rešenje. Realnost je ta da se dve strane moraju pomiriti i da bi Sjedinjene Države trebalo da pomažu, a ne nameću taj mir, jer – prvo, mi nismo umešni u tome i drugo, diktat ne donosi prave rezultate.

GLAS AMERIKE: Da li Sjedinjene Države mogu da utiču na Prištinu i Beograd?

HALSMAN: “Kosovskim Albancima se može reći: ‘nama je potrebna stabilna Srbija, jer želimo stabilnost u regionu. Pogledajte samo mapu. Mi uvažavamo mišljenje srpske strane’. Srbima, pak, možemo predočiti da im je verovatno dobro poznato da se Kosovo više ne može povratiti i da je zato bitno da se obezbedi zaštita srpskoj zajednici na Kosovu. Iskreno rečeno, takvi se razgovori već odavno vode. I ja sam angažovan u veoma direktnim razgovorima sa liderima obe strane. Oni nisu ljudi bez znanja, poznato im je kakva je nagodba moguća. Razgovori sada moraju da krenu u pravcu postizanja postavljenih ciljeva. Trenutno se čuju maksimalistički zahtevi. Međutim, potrebno je razgovarati o tome kako će da izgleda buduće nezavisno Kosovo i trebalo bi postaviti rokove. Lično smatram da je veći problem usaglasiti stavove Evropljana i Amerike. Evropljani na svoj tipičan način - najviše bi voleli da pitanje Kosova i dalje odlažu. Oni su više obuzeti evropskim ustavom i zastalom privredom, nego Kosovom. Amerikanci, opet na svoj tipičan način, kažu da bi taj problem trebalo rešiti - i to odmah. Mislim da je važno da koordinišemo naše napore, kako ne bi upućivali protivrečne poruke i da se te pripreme temeljno obave.

XS
SM
MD
LG