Linkovi

Reakcije na novu političku aferu u Vašingtonu


Rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja u Americi pokazuju da je nepopularnost predsednika Buša dostigla nov rekord. Samo 39 odsto ispitanih, u anketi lista Vašington post i televizijske mreže ABC, izjavilo je da odobrava kako predsednik Buš obavlja svoj posao.

Anketa je sprovedena u petak i subotu, posle vesti da je protiv bivšeg visokog funkcionera Bele kuće, Luisa Libija, podignuta krivična optužnica u vezi sa odavanjem identiteta jednog agenta Centralne obaveštajne agencije.

Protekla nedelja bila je jedna od najtežih za petogodišnju administraciju predsednika Džordža Buša. Sredinom nedelje, broj američkih vojnika pogunulih u borbama u Iraku premašio je dve hiljade. Iako je to znatno manje od broja poginulih u drugim ratovima 20. veka, rasprave o ratu u Iraku su se rasplamsale. U četvrtak, Bušova kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda, Harijet Majers, povukla je svoju kandidaturu pred lavinom kritika na račun njenih kvalifikacija, od strane članova Bušove sopstvene, Republikanske stranke. U pismu predsedniku, Majers je izrazila strahovanje da bi proces njene nominacije mogao da stvori probleme Beloj kući. I najzad, nedelja se završila optužnicom za davanje lažnih iskaza i ometanje istražnog postupka, protiv Luisa Libija, zvanog Skuter, bivšeg šefa kabineta potpredsednika Dika Čejnija. U političkom kontakt-programu mreže ABC, jedan od najtvrdjih Bušovih pristalica, senator Džon Kornin, rekao je da je optužnica izolovana i da se odnosi na samo jednog funkcionera administracije. Kornin je izrazio uverenje da će predsednik Buš povratiti popularnost:

”Mrzim da vidim dobre ljude ukaljane širokom četkom. Mislim da predsednik, posle ove stvarno loše nedelje, ima priliku da preokrene stvari i da pokaže zašto ga je narod ove zemlje, pre samo godinu dana, ponovo izabrao.“

U istom programu, vodja manjine u Senatu, demokrata Hari Rid, izrazio je razočaranje izostankom izvinjenja Bele kuće zbog Libijevih postupaka:

”Moje razočaranje je višestruko. Prvo je potpredsednik Čejni izdao oštro saopštenje hvaleći Libijeve rezultate. Nekoliko minuta kasnije i predsednik je pred kamerama govorio o tome kako je Libi veliki patriota. Američkom narodu niko se nije izvinio za očigledan problem u Beloj kući. I predsednik i potpredsednik bi trebalo da se izvine i da sve pošteno iznesu pred američku javnost.“

Ali oba senatora su se složila da bi Bela kuća mogla da preokrene situaciju ako bi relativno brzo imenovala novog kandidata za Vrhovni sud. Senator Kornin je izrazio nadu da će novi kandidat biti konzervativac, dok bi senator Rid voleo nekoga oko koga bi se podeljena zemlja ujedinila.

XS
SM
MD
LG