Linkovi

Danas vam predstavljamo film "Good Night and Good Luck"


U ostvarenju «GOOD NIGHT AND GOOD LUCK», odnosno «LAKA VAM NOĆ I SA SREĆOM», glumac i reditelj Džordž Kluni se bavi događajima koji predsatvljaju prekretnicu u američkom televizijskom novinarstvu.

Pre pedeset godina, televizijske vesti doprinele su okončanju jednog burnog poglavlja u istoriji američke politike - tokom «Hladnog rata», kada su kongresni paneli pokušavali da otkriju i uklone navodne komuniste iz sveta politike, zabave i medija. Najglasniji, a mnogi kažu i najozloglašeniji među «lovcima na veštice» bio je senator iz države Viskonsin, Džozef Mekarti.

Na svedočenjima pred senatskim komitetom, koji je prenosila nacionalna televizija, Mekarti je isleđivao osumnjičene zbog povezanosti sa komunizmom, često koristeći aluzije i navode neimenovanih izvora. Njegova taktika proizvela je novi termin u političkom rečniku – Mekartizam, ali je podršku javnosti počeo da gubi kada je jedan od pionira televizijskog novinarstva Edvard R. Marou pažnju svoje emisije «See It Now» usmerio na Mekartijeve istrage.

Bio je to glas Edvarda R. Maroua u jednom od prenosa iz 1954. godine, a evo kako je to isto izvedeno u filmu, koji je naziv «LAKA VAM NOĆ I SA SREĆOM» dobio po rečenici kojom se Marou opraštao od gledalaca.

Dejvid Stradern tumači ulogu Maroua, dok ko-scenarista i reditelj Džordž Kluni igra njegovog dugogodišnjeg producenta Freda Frendlija. Kluni Maroua posmatra kao junaka iz svog detinjstva, jer se priseća njegove fotografije iz kancelarije svog oca, takođe televizijskog novinara. Međutim, kako kaže, bilo mu je važno da ovu priču ispriča bez nostalgije.

«Štos je bio u tome da budemo vrlo pažljivi sa činjenicama i da ih tretiramo kao novinari. Razgovarao sam sa svojim ocem o tome i rekao mi je da prenesemo sve kako jeste, jer ako bilo šta uradimo pogrešno, bićemo marginalizovani. Zato sam dva puta proverio sve, svaku scenu u ovom filmu. Osnove činjenice u svim scenama zaista su se dogodile, u pojedinim situacijama malo smo skratili vremenski period, ali što se tiče svega ostalog bili smo veoma pažljivi.»

Umesto da neki glumac igra senatora Mekartija, Kluni se odlučio da koristi originalne snimke svedočenja, što je dovelo do toga da ceo film bude sniman u crno-beloj tehnici.

«Odlučili smo da koristimo originalne snimke Mekartija upravo zato što smo želeli da uradimo isto ono što i Marou: da prikažemo Mekartija kakav jeste. Kada smo doneli tu odluku, ona je uticala na sve ostalo. Bilo je jasno da film mora da bude crno-beli ili će biti suviše veštački. Drugi razlog je to što ja nikad nisam video Džoa Mekartija ili Eda Maroua u boji. Video sam ih jedino u crno-belom i izgledalo mi je da baš tako treba i da ostane.»

Kluni ističe da su ko-scenarista Grent Heslov i on morali da ujednače svoj filmski dijalog sa elegancijom koju je posedovao Marou.

«Pisao je tako dobro i bio je tako jasan kada je pričao o nekim stvarima. Primera radi kada je govorio da ne bi trebalo da budemo lideri samo kada je reč o bombama, već i idejama, ili kad je rekao da imati različito mišljenje nije isto što i biti nelojalan. Mislim da je njegova tajna bila u tome što su te reči bile tako dobre. Verovao sam da ovaj film govori baš o tim rečima i zato sam pokušao da što više sklonim kameru iz prvog plana.»

U filmu «LAKA VAM NOĆ i SA SREĆOM» pojavljuju se još i Frenk Langela, kao direktor CBS-a Vilijam Pejli, i Robert Dauni Džuniro, kao Džo Veršba, dopisnik i član tima novinara Eda Maroua. «GOD NIGHT & GOOD LUCK» premijerno je prikazan 1. septembra na filmskom festivalu u Veneciji, gde je bio u konkurenciji za Zlatnog lava. U američkim bioskopima daje se od 14. oktobra, a u ostale delove sveta stiže krajem ove i početkom sledeće godine.

XS
SM
MD
LG