Linkovi

U Otavi održana dvodnevna konferencija o suzbijanju ptičijeg gripa


(1997 CDC photograph)" hspace=2 src="/serbian/images/CDC_avian_bird_flu_210.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Na konferenciji su bile zastupljene i medjunarodne organizacije, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, Svetsku banku i Organizaciju za i ishranu i poljoprivredu.

Ministri zemalja Evropske unije su na sastanku predložili da se uvede zabrana uvoza živih ptica. Medjutim, još brže od ptičijeg gripa širi se panika od moguće pandemije koja bi se proširila na ljude. Na veb sajtu firme EBay bočica antivursnog leka tamiflu dostigla je cenu od 175 dolara pre nego što je kompanija obustavila trgovanje tim lekom. Ipak, tamiflu je samo opšti antivirusni lek, koji se koristi protiv svih vidova gripa, a ne i specifična vakcina protiv ptičijeg gripa. U mnogim zemljama u svetu, uključujući i Sjedinjene države, radi se na proizvodnji takve vakcine.

Dobrovoljci preuzimaju ulogu zamorčića. U Medicinskom centru Univerziteta u Ročesteru, u državi Njujork, oni dobijaju eksperimentalnu vakcinu protiv ptičijeg gripa. Preliminarni rezultati ukazuju da je vakcina bezbedna i – efikasna.

«Imamo dokaze da su stvorena antitela. To su proteini koji napadaju mikrobe - stoga mislimo da bi ova vakcina bila efikasna zaštita protiv ptičijeg gripa,» kaže doktor Džon Trejnor.

Medjutim, postavlja se pitanje – o kojoj vrsti ptičijeg gripa se radi. Ova vakcina je namenjena suzbijanju smrtonosnog tipa virusa - H5N1 koji se pojavio u Aziji i Evropi. Medjutim, da bi se virus prenosio sa čoveka na čoveka on bi morao da prodje kroz mutaciju. Pitanje je koliko bi se u tom procesu izmenio?

«Ukoliko se virus znatno izmeni, sadašnja vakcina verovatno ne bi bila efikasna. Ona bi mogla da pruži delimičnu zaštitu.»

Američka vlada je već sakupila zalihe ove vakcine i naručuje nove koje bi bile dovoljne za ukupno 20 miliona ljudi. Medjutim, i tokom redovne sezone gripa, farmaceutska industrija ne može da proizvede čak dovoljne količine vakcina čak ni za trećinu stanovništva Amerike. Kada se radi o ptičijem gripu, verovatno bi bile potrebne veće doze od uobičajenih.

«Pošto ljudi do sada nisu bili izloženi ptičijem gripu, bile bi potrebne veće doze da bi se imuni sistem stimulisao, kaže doktor Trejnor.

Konačni rezultati ovog ispitivanja biće poznati tek sledećeg meseca, dok zdravstveni funkcioneri upozoravaju da bi moglo da bude potrebno više godina pre nego što dovoljne količine ove ili neke druge vakcine protiv ptičijeg gripa budu proizvedene.

U medjuvremenu, farmaceutska kompanija Roše je poklonila 5 hiljada pakovanja svog antivirusnog leka Tamiflu Turskoj i dve hiljade 400 – Rumuniji, zemljama u kojima se pojavio posebno opasan virus H5N1. Roše će prodati turskoj vladi prodati još 20 hiljada doza Tamiflua ukoliko bude potrebno. Ova kompanija je takodje saopštila će povećati proizvodnju tamiflua, da je dala Svetskoj zdravstvenoj organizaciji tri miliona pakovanja, kao i da je spremna da, pod olakšanim uslovima, ustupi licencu za proizvodnju leka zainteresovanim kompanijama i vladama.

XS
SM
MD
LG