Linkovi

Vlasti u Nju Delhiju proglasile vanredno stanje nakon jučerašnjih bombaških napada


Indijske snage bezbednosti u stanju visoke pripravnosti

Indijske snage bezbednosti su u stanju visoke pripravnosti posle jučerašnjih bombaških napada u prestonici Nju Delhiju, u kojima je poginula najmanje 61 osoba, dok je više od 150 ranjeno. Vlasti u Nju Delhiju su proglasile vanredno stanje, naredile da sve pijace ostanu zatvorene i pozvale gradjane da se ne okupljaju na javnim mestima dok se nastavlja potraga za izvršiocima napada. Tri bombe su eksplodirale u razmaku od nekoliko minuta jedna - u autobusu, a dve napijaci prepunoj kupaca uoči hinduističkog praznika svetlositi – Divali. Indijski premijer Manmohan Siing osudio je bombaške napade kao akte terorizma i sazvao hitnu sednicu vlade radi razmatranja bezbednosne situacije u zemlji. Ministar unutrašnjih poslova Šivradž Patil izjavio je posle sednice da vlasti raspolažu sa dosta informacija i da istraga teče dobro. Malo poznata grupa Inkvilab, u prevodu - revolucija, pozvala je jednu novinsku agenciju u indijskom delu Kašmira i preuzela odgovornost za napade. Ta grupa je povezana sa kašmirskom terorističkom organizacijom – Laškar-e-Toiba, sa sedištem u pakistanskom delu kašmira.

Svetski lideri izrazili ogorčenje nakon jučerašnjih bombaških napada u Indiji

Državni sekretar Kondoliza Rajs je ocenila da se radi o gnusnom činu, pošto se namerno ciljalo na civilno stanovništvo uoči praznika. Ona je dodala da je borba protiv terorizma zajednička svim zemljama i da SAD stoje uz Indiju u nastojanjima da se počinioci privedu pravdi. Avganistanski predsednik, Hamid Karzai, je takodje oštro osudio napade nazvavši ih nehumanim terorističkim aktma, dok je generalni sekretar UN, Kofi Anan, izjavio da je užasnut ovim zločinom. Pakistanski ministar informisanja, Šeik Rašid Ahmad, izjavio je da je njegova zemlja šokirana tim varvarskim činom, dok je nemački kancelar, Gerhard Šreder, takodje osudio napade kao varvarski akt i pozvao članice medjunarodne zajednice da tesno saradjuju kako bi porazile terorizam.

Ahmadinedžad rekao da je njegova izjava dugoročnu politiku Irana

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je da njegova nedavna izjava o tome da Izrael treba zbrisati sa lica zemlje, odražava dugoročnu politiku njegove zemlje i da ne predstavlja novinu. Govoreći danas u Teheranu, Ahmadinedžad je rekao da su reči koje je upotrebio istovetne sa rečima koje je izgovorio pokojni Ajatolah Ruholah Homeini pre 27 godina. Najnovija izjava Ahmadinedžada je odgovor na brojne medjunarodne osude njegove izjave o Izraelu. Savet bezbednosti UN e u petak podržao izjavu generalnog sekretara Kofija Anana, u kojoj se upozorava da pretnja protiv bilo koje zemlje predstavlja kršenje povelje svetske organizacije. SAD i EU su saopštile da izjava Ahmadinedžada povećava njihovu zabrinutost u vezi sa uverenjem da Iran nastoji da proizvede nuklearno oružje.

Galib Abdul Mehdi ubijen u zasedi

Iračke vlasti saopštile su da je brat jednog od dva iračka potpredsednika ubijen u zasedi u Bagdadu. Brat šiitskog potpredsednika Adela Abdula Mehdija, savetnik u kabinetu Galib Abdul Mehdi i njegov vozač ubijeni su kada su naoružani napadači otvorili vatru na njihov automobil. Al-Kaida u Iraku je preuzela odgovornost za ovo ubistvo. Policija je saopštila da je u odvojenom incidentu ranjen zamenik iračkog ministra za trgovinu Daud Hasan kada je kolona njegovih vozila napadnutaiz zasede u glavnom gradu. U medjuvremenu, Pentagon je saopštio da je blizu 26 hiljada iračkih civila ubijeno ili ranjeno u napadima pobunjenika od januara 2004. godine. U izveštaju objavljenom na web stranici Pentagona navodi se da je oko 80% svih napada pobunjenika u tom periodu bilo usmereno na američke snage, ali da su Iračani bili žrtve u 80% tih slučajeva.

Funkcioneri humanitarnih agencija pozdravili dogovor Indije i Pakistana

Funkcioneri humanitarnih agencija pozdravili su dogovor Indije i Pakistana da otvore snažno obezbedjenu liniju razgraničenja u Kašmiru radi efikasnijeg pružanja pomoći preživelima katrastrofalnog zemljotresa. Dve vlade su saopštile da će od 7. novembra biti otvoreno pet pograničnih prelaza kako bi stanovnici pogodjenih područja mogli da prelaze liniju razgraničenja. Prioritet će imati članovi razdvojenih porodica. Humanitarni koordinator UN, Rašid Halikov, ocenio je daje dogovor dobar potez koji će pomoći da se pomoć dostavi i stranovnicima izolovanih naselja. Medjutim, humanitarni radnici strahuju da će sa dolaskom zime milioni ljudi, koji su i dalje bez adekvatnog smeštaja, biti izloženi gladi, bolestima i povredama, i da bi dodatne hiljade mogle da stradaju. Procenjuje se da, tri nedelje posle zemljotresa, u kojem je poginulo 55 hiljada ljudi, većinom u pakistanskom delu kašmira, oko 200 hiljada ljudi još uvek nije dobilo humanitarnu pomoć.

Posmrtni ostaci Roze Parks prebačeni u Vašington

Posmrtni ostaci legende pokreta za gradjanska prava, Roze Parks, danas su prebačeni iz Alabame u Vašington, gde će gradjani moći da joj odaju poštu u zgradi Kapitola. Roza Parks će biti prva žena i drugi gradjanin afroameričkog porekla kome se odaje pošta u zgradi Kapitola. Roza Parks je uhapšena 1955. godine kada je odbila da ustupi mesto rezervisano za belce u gradskom autobusu u Montgomeriju, u Alabami. Taj incident je doveo do jednogodišnjeg bojkota gradskog pevoza od strane afroameričke zajednice pokrenuo niz dogadjaja koji su kulminirali zabranom rasne segregacije u SAD. Predsednik Buš, prva dama Lora Buš, i članovi Kongresa, će kasnije danas položiti venac pored odra Roze Parks.

XS
SM
MD
LG