Linkovi

Bulatović pozvao EU da jasno saopšti da li je potrebno organizovati referendum


Predsjednik najjače opozicione stranke u Crnoj Gori Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović pozvao je Evropsku uniju da jasno i direktno saopšti da li je potrebno organizovati referendum o državnom statusu Crne Gore u aprilu sljedeće godine, u toku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Državne zajednice i prije redovnih parlamentarnih izbora.

Bez obzira što iz Brisela dolaze poruke o tome da je referendum u Crnoj Gori problematičan, da može biti faktor nestabilnosti, da je neophodno ostvariti dijalog i konsenzus, cijenim da to nisu dovoljno čvrsti i jasni stavovi i poruke svim akterima na političkoj sceni, prije svega, Crne Gore, i Državne zajednice- kazao je Bulatović.

On ocjenjuje da EU, njeni ograni, ali i do sada eksponirani i involvirani visoki zvaničnici u problem odnosa između Srbije i Crne Gore imaju odgovornost da riješe postojeći problem.

"Smatram da EU treba da bude jasna i direktna", rekao je Bulatović i naglasio da, ako EU ne podržava takav referendum, onda to treba jasno da saopšti.

"Na taj način objema stranama u Crnoj Gori, koje se deklarativno zalažu za poštovanje stavova EU, bilo bi jasno kako i na koji način da se ponašaju. Ako EU jeste za referendum, onda mora da definiše uslove i da saopšti kako se do njih za eventualni referendum dolazi", kazao je Bulatović.

On je istakao da je nezamislivo da bilo ko bude selektivan prema principima EU i naglasio da je očigledno da između opozicije i vlasti nema, niti može biti direktnog dijaloga, što znači da Crna Gora klizi u jednostrani referendum.

Bulatovićev stav poklapa se sa današnjom izjavom portparola visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristine Galjak koja je saopštila da utvrđivanje kriterijuma za održavanje referenduma u Crnoj Gori ima primat u odnosu na datum održavanja. Za nju je najvažnije da ti kriterijumi budu primijenjeni i sprovedeni na osnovu preporuka međunarodnih tijela, kakva je Venecijanska komisija.

XS
SM
MD
LG