Linkovi

Buš: Naš posao je da zaštitimo američki narod i na tome ćemo nastaviti da radimo


Predsednik Buš u svom odmaralištu u Kemp Dejvidu, razmišlja o novom kandidatu za sudiju američkog Vrhovnog suda, samo jedan dan pošto je visoki zvaničnik Bele kuće optužen da je lagao Veliku porotu.

Zvaničnici Bele kuće ističu da je njihova strategija kako da se nose sa krivičnim optužbama protiv šefa kabineta potpredsednika Dika Čejnija, Luisa Libija, da očuvaju da pažnja bude usmerena na posao koji predsenik Buš obavlja za američki narod. Napuštajući Belu kuću u petak, posle podizanja optužnice protiv Libija, predsednik Buš je rekao da neće dozvoliti da ga bilo ko omete u radu.

«Iako smo ožalošćeni današnjim vestima, ostajemo potpuno fokusirani na mnoga pitanja i prilike s kojima je ova zemlja suočena. Postoje dužnosti koje moram da obavim, isto je i sa ljudima koji rade u Beloj kući. Naš posao je da zaštitimo američki narod i to je ono na čemu ćemo nastaviti vredno da radimo.»

Predsednik ističe da je njegov najvažniji zadatak borba protiv terorizma, na šta je bio usredsređen i u svom redovnom radio obraćanju naciji, u kome nije pomenuo optužbe Sekretarijata za pravosuđe. Portparol predsednika Buša, Skot Meklelan, izjavio je da je svim članovima osoblja Bele kuće zabranjeno da kontaktiraju gospodina Libija o bilo kom aspektu pet tačaka optužnice protiv njega. Ukoliko bude proglašen krivim po svim tačkama, među kojima su ometanje pravde, krivokletstvo i davanje lažnih izjava, 55-godišnji Libi mogao bi da bude osuđen na 30 godina zatvora i više od milion dolara kazne. Libijev advokat izjavio je da je njegov klijent uveren da će biti oslobođen svih optužbi.

Kada je pre dve godine istraga o otkrivanju identiteta agenta CIA-e Valeri Plejm započela, portparol Bele kuće Skot Meklelan izjavio je da je razgovarao sa Libijem i političkim savetnikom predsednika, Karlom Rouvom. U to vreme, Meklelan je uveravao novinare da nijedan od njih dvojice nije umešan i nazvao optužbe smešnim.

«Jednostavno nema istine u tim nagađanjima i ja sam o tome razgovarao sa Krlom.»

Rouv se pojavio pred Velikom porotom četiri puta i ostaje pod istragom u ovom slučaju. Specijalni tužilac Patrik Ficdžerald nije želeo da kaže da li planira da podigne optužnicu i portiv Rouva, ali je nagovestio da se njegov posao bliži kraju. S druge strane, Meklelan je rekao da tužilac Ficdžerald želi da što pre nastavi sa procesom protiv Libija, i da svako u Beloj kući želi da suđenje počne što je pre moguće.

XS
SM
MD
LG