Linkovi

Guglove mape osvajaju svet


Otkada je jedan od najpopularnijih internet pretraživača - Gugl - objavio posebnu rubriku sa mapama, kartografija na internetu postala je veoma popularna.

Firma Gugl je tu napravila sjajan potez, dozvolivši piscima softvera da besplatno povezuju svoju aplikaciju sa njenim mapama. Evo kako je to išlo: Gugl je napravio poseban kartografski pretraživač u koji je ubacio precizne mape, najpre Sjedinjenih Država i Kanade, a zatim i Velike Britanije. Upisivanjem bilo koje adrese u taj pretraživač možete da dobijete njenu preciznu lokaciju sa svim okolnim ulicama, da nadjete put do te lokacije, da zumirate do nivoa ulice ili da kontrazumirate do nivoa države.

Nešto kasnije, Gugl je dodao mogućnost pronalaženja restorana, benzinskih pumpi, hotela, bioskopa, biblioteka i raznih drugih javnih adresa. Ali, ta kompanija je učinila i nešto više - stavila je svoj softver na raspolaganje svima koji žele da obeleže i druga mesta. Tako sada korisnici interneta mogu da, preko raznih drugih sajtova, nalaze adrese kuća i stanova na prodaju, položaje putničkih aviona u letu, mesta sa zagušenim saobraćajem, mesta na kojima su zabeležene najnovije provale ili pljačke, pojave duhova ili bilo šta drugo.

Lista se proširuje svakoga dana, tako da sada postoji i sajt koji vodi evidenciju o svim novim pretraživačima, kako se koji pojavi. Probajte i vi da posetite neki od njih jer, pre ili kasnije, ovakva elektronska mapa postojaće i za vaš komšiluk.

XS
SM
MD
LG