Linkovi

Iranski predsednik odbacuje medjunarodne kritike


Dok oštre kritike na račun te izjave stižu iz svih krajava sveta, pa i od prijatelja Irana u EU, u Teheranu su održane danas masovne demonstracije protiv Izrela, a u znak podrške izjavi predsednika Ahmadinedžada.

Uzvikujući ”smrt Izraelu“ i ”smrt Americi“ više desetina hiljada demonstranata izlašlo je pre molitve u petak na ulice Teherana noseći transparente sa izrazima podrške novom iranskom predsedniku koji je meta rasprostranjenje kritike zbog izjave date u sredu. Zvanična iranska novinska agencija izveštava da je predsednik Ahmadinedžab odbacio medjunaordne osude uz komentar da zapadne zemlje, citiramo, ”mogu slobodno da govore, ali njihove reči nemaju nikakvu vrednost.“ Demonstracije protiv Izreala održavaju se u Iranu vake godine pod nazivom Dan Jerusalima.

Te godišnje parade, koje se podudare sa zadnjim petkom Ramazana, okupe stotine hiljada ljudi iz čitavog Irana koji uzvikuju parole protiv Izraela i pale izraelske i američke zastave. Medjutim, u svetlu medjunarodne osude koju je izazvala predsednikova izjava, na ovogodišnjoj paradi se pojavila i većina iranskih zvaničnika, medju kojima i ministar inostranih poslova Manučer Motaki koji je podržao spornu izjavu rekavši da ona ne odražava tvrdji stav iranske politike prema Izraelu.

”Nažalost zapadne zemlje i dalje ne reaguju na sve nehumanije aktivnosti Izraela. Ništa nisu učinile da sprovedu rezolucije UN i Saveta bezbednosti protiv nuklearnih aktivnosti cionističkog režima, podizanja zida podele i drugih kriminalnih aktivnosti Izraela,“ rekao je Motaki.

Izrael je u medjuvremenu pozvao da se održi hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom izjava iranskog predsednika. Za razliku od energičnog reagovanja Teherana na domaćem terenu, iranska ambasada u Moskvi pokušala je da ublaži reči predsednika Ahmadinedžada izdajući saopštenje u kojem se kaže da presednik ”nije imao nameru da se tako oštro izrazi i udje u sukob.“

Iran odbacuje medjunadrodnu kritiku kao pokušaj vršenja pritiska kako bi Teheran pristao na kompromis u vezi sa svojim nuklearnim programom. Pregovori izmedju Evropske unije i Irana, koji imaju za cilj da se Teheran navede na odustajanje od svojih nukleanih ambicija, za sada su u zastoju. U medjuvremenu, iranske diplomate će na sledećem sastanku Medjunarodne agencije za atomsku energiju, koja se održava kroz tri nedelje u Beču, pokušati da izdejstvuju podršku za Iran.

XS
SM
MD
LG