Linkovi

Francuski turista nije zaražen ptičijim gripom


Francuska je saopštila da je testovima utvrdjeno da francuski turista za koga se strahovalo da je na Tajlandu oboleo od ptičijeg gripa, nije zaražen tim virusom.

Francusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su stručnjaci Pasterovog Instituta u Parizu utvrdili da su rezultati testova krvi pacijenta za koga se sumnjalo da je zaražen ptičijim gripom – negativni na taj virus. Kako je rečeno, 43-godišnji muškarac oboleo je od druge vrste gripa i zdravstveno stanje mu se popravlja. Rezultati testova još dvoje potencijalno zaraženih pacijenata biće poznati u petak. Svi su oni bili deo grupe turista koja je nedavno posetila Tajland.

Vlada Tajlanda je odlučno demantovala navode da su francuski turisti u toj zemlji zaraženi smrtnosnim virusom H5N1. Da su oni oboleli od ptičijeg gripa na Tajlandu, to bi bilo izuzetno zabrinjavajuće, izjavio je lekar Žan Fransoa Le Moan za radio Frans Info.

Le Moan je izjavio da je u grupi francuskih turista na Tajlandu bilo manje od 25 ljudi, te da, ako je troje od njih zaraženo, to predstavlja značajno veliki procenat. To bi dalje značilo da bi medjunarodna zajednica morala da drastično smanji svoje kontakte sa Azijom. Medjutim, dodao je Le Moan, na osnovu do sada poznatih informacija, on sumnja da su francuski turisti oboleli od ptičijeg gripa.

Ipak, ta bolest je veoma realna pretnja za Evropu. Slučajevi pticak oje prenose virus već su otkriveni u nekoliko evropskih zemalja, a Nemačka, Slovenija, Madjarska i Francuska izmedju ostalih vrše testove na uginulim pticama u potrazi za tragovima virusa.

EU razmatra načine da suzbije pojavu ptičijeg gripa u 25-članom bloku. Pojedinačne nacije za to vreme preduzimaju sopstvene preventivne mere. Francuska, na primer, zabranjuje da se živina drži na otvorenom prostoru u regijama koje posećuju ptice selice. A vlada je ove nedelje saopštila da je izdvojila blizu 200 miliona dolara novih sredstava za borbu protiv virusa ptičijeg gripa.

Svetska zdravstvena organizacija biće domaćin medjunarodne konferencije u Ženevi početkom novembra na kojoj će biti razmotreni načina pripreme i sprečavanja širenja ptičijeg gripa medju pticama, kao i prenošenja virusa na ljude.

XS
SM
MD
LG