Linkovi

EU pojačava finansijsku podršku Solani i njegovim budućim angažmanima na Balkanu


Uz neformalne razgovore evropskih lidera o globalizaciji i ekonomskim izazovima kakve ona nosi, našlo se prostora i za teme koje su u vezi sa Kosovom i regionom - Unija će pojačati finansijsku podršku svome ministru spoljnih poslova, Havijeru Solani i njegovim budućim angažmanima na ovom području.

Danas su evropski lideri, podržali inicijativu sadašnjeg visokog predstavnika za bezbednost i spoljnu politiku , Havijera Solane, da se više pažnje, ali i materijalnih sredstava odvoji za "balkanske projekte" i buduće zahteve kakve pred Uniju bude postavljala situacija na i oko Kosova.

Time, uvereni su lideri Unije, jača sposobnost evropske asocijacije država da odgovori zahtevima mogućih kriza. Solana je šefovima država ili vlada ukazao da trenutno na Kosovu, Zapadnom Balkanu i ostatku sveta, on ima dvanaest specijanih predstavnika, da se paralelno vodi devet evropskih operacija - od policijske misije u BiH, do obuke civilnih službenika u Iraku. Za sve to, troši se godišnje oko 62 miliona eura, što je tek 1 posto evropskog budžeta za spoljnu politiku.

Prema Viskom predstavniku EU, neophodno je više novca da bi se odgovorilo "novim zahtevima" koji stoje pred EU, od Kosova, do palestinskih teritorija.

U podršci Solani, nakonkretniji je bio odlazeći nemački kancelar, Gerhard Šreder, koji je predložio godišnji budžet za bezbednost i odbranu u visini od 300 miliona evra, u periodu od 2007. do 2013. godine.

Šansu za "dubljim džepom" za Solanin spoljno - politički i bezbednosni angažman pojačava i stav Francuske i trenutno predsedavajuće EU, Velike Britanije, ali se definitivne odluke o tome očekuju tek u decembru, u okviru britanskog plana rekonstrukcije ukupne politike finansiranja funkcionisanja Unije.

XS
SM
MD
LG