Linkovi

Ko su osobe za koje se sumnja da su počinili ratni zločin u Suvoj Reci ?


Pojedini mediji objavili su informaciju da su svih devet privedenih bivši pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova iako je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio da su šestorica aktivni policajci.

Dilemu je razrešio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik resora Javne bezbednosti Miroslav Milošević koji je potvrdio da su od devet privedenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Suvoj Reci, šestorica aktivni policajci. General Milošević nije mogao da precizira više detalja jer je istražni sudija doneo naredbu kojom se činjenice i podaci prikupljeni u istražnom postupku proglašavaju tajnim, a nepoštovanje naredbe tretira se kao krivično delo.

Povodom ovog slučaja, Fond za humanitarno pravo zatražio je da se započne sa utvrđivanjem odgovornosti pripadnika MUP Srbije za koje postoje ozbiljne indicije da su učestvovali u ratnim zločinima za vreme oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. U saopštenju te nevladine organizacije navedeno je da je od masakra kosovskih Albanaca u Suvoj Reci prošlo više od šest i po godina, ali da to nije uticalo da većina počinioca tog zločina budu aktivni pripadnici MUP Srbije i da neki od njih obavljaju najviše dužnosti u Komandi žandarmerije. To i dovodi, smatra Fond za humanitarno pravo, do opstrukcija policije u rasvetljavanju zlodela u kojima su učestvovali njeni pripadnici.

Pošto nadležne institucije već pet godina imaju sve podatke o počiniocima ubistava u Suvoj Reci i izvršiocima drugih zlodela policijskih i vojnih snage na Kosovu, sporost u rešavanju ovih slučajeva ukazuje na saučesništvo najviših državnih organa u počinjenim zločinima, ocenio je Fond za humanitarno pravo.

XS
SM
MD
LG