Linkovi

Kandidatkinja predsednika Buša za sudiju Vrhovnog suda Hariet Majers povukla  nominaciju


Nominacija Harijet Majers zapala je u probleme od samog objavljivanja, a danas su sve spekulacije okončane nakon što je Majers izvestila Belu kuću da povlači svoju kandidaturu. U izjavi predsednika Buša kaže se da je on teška srca prihvatio njenu odluku.

Ovakav razvoj događaja predsednik pripisuje pozivima senatora iz obe glavne američke stranke koji su tražili dokumentaciju Bele kuća kako bi više saznali o kandidatkinji koja je radila kao predsednikova saradnica za pravna pitanja.

Međutim, predsednik je ustrajao u stavu da dokumenti izvršne vlasti trebaju biti zaštićeni od zakonodavne vlasti. Među onima koji su podržali odluku o povlačenju nominacije Harijet Majers je republikanski senator iz Misisipija Trent Lot.

"Zadovoljan sam time što je došla do zaključka da treba odustati od kandidature. Verujem da je to u najboljem interesu predsednika i zemlje."

Nominacija Harijet Majers je objavljena 3. oktobra, a na dužnosti sutkinje Vrhovnog suda trebala je naslediti Sandru O'Konor koja je najavila odlazak u penziju. Međutim, njenoj su se nominaciji usprotivili republikanski konzervativni aktivisti koji su želeli da predsednik izabere nekog potvrđeno konzervativnog suca kao zamenu umjerenoj sutkinji O'Konors.

Konzervativci su se žalili i na kvalifikacije Harijet Majers navodeći kako je ona nominovana prvenstveno zato što je dugogodišnja bliska saradnica predsednika Buša još iz doba dok je on obavljao dužnost guvernera Teksasa.

Demokrate su najavljivale da će u procesu potvrde Harijet Majers kandidatkinji postavljati teška pitanja, ali su dovođenje u pitanje njenih kvalifikacija prepustili republikancima. Predsednik Buš je najavio da će novog kandidata za Vrhovni sud izabrati u odgovarajućem vremenskom roku.

XS
SM
MD
LG