Linkovi

Habl pomaže u otkrivanju kiseonika na mesecu


Uz pomoć svemirskog teleskopa Habl naučnici pokušavaju da utvrde da li na mesecu ima dovoljnih količina jednog minerala bogatog kiseonikom, koji bi budući istraživači mogli da koriste za disanje, proizvodnju struje i raketnog goriva.

Američki astronauti su još sedamdesetih godina, kada su posetili mesec, doneli na zemlju uzorke minerala zvanog ilmenit, koji sadrži kiseonik. Astronom Mark Robinson, iz Nortvestern univerziteta, u Čikagu, kaže da naučnici sada nastoje da ustanove da li je jedna ravnica na mesecu bogata ilmenitom:

”Svi minerali na mesecu sadrže kiseonik, ali ilmenit je specijalan po tome što je iz njega lakše izdvojiti kiseonik.“

Teleskop Habl je prošlog avgusta okrenut ka tom delu meseca zbog toga što jedna od njegovih kamera ima filtere pomoću kojih mogu da se otkrivaju razni minerali. Uz pomoć uzoraka donetih na zemlju, Robinson i drugi istraživači iz raznih univerziteta i iz NASE kalibrirali su svemirski teleskop Habl kako bi davao što precizniju sliku minerala na površini meseca. NASA se sprema da obnovi istraživanja meseca 2008. godine, slanjem satelita zvanog Lunarni izvidjački orbiter. Biće to prva od nekoliko robotskih misija, koje će dovesti do dolaska ljudske posade 2018. godine. Naučnik u NASI, Majkl Vargo, kaže da će Lunarni orbiter pomoći u otkrivanju potencijalnih nalazišta elemenata i minerala korisnih za ljudske posade.

”Kvalitet snimaka koje smo dobili pomoću Habla, omogućiće nam da pre lansiranja Lunarnog orbitera odredimo mesta koja ćemo pažljivije ispitati.“

Usmeravanje teleskopa Habl ka mesecu nije bio jednostavan poduhvat, jer su njegova sočiva podešena da posmatraju objekte milionima kilometara daleko, zbog čega izgledaju kao da su nepomični. Mesec, koji je mnogo bliže, kretao se suviše brzo, tako da je i teleskop morao da se okreće da bi ga pratio. Kako je rekao jedan od Nasinih naučnika, izgledalo je to kao da slepa osoba pokušava da pogodi nekoga ko trči na udaljenosti od 50 metara. NASA kaže da će snimci dobijeni sa Habla biti mesecima analizirani kako bi se odredila količina ilmenita, a samim tim i kiseonika, na potencijalnim lokacijama za sletanje.

XS
SM
MD
LG