Linkovi

Upotreba leka herceptin za pojedine vrste raka dojke


Tri studije pokazuju da lek koji se koristi pri lečenju agresivnijih oblika raka dojke , nakon što se bolest proširi, može da se koristi i ranije. Rezultati istraživanja o terapiji Herceptinom, objavljeni su u časopisu «NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE». Oni pokazuju da taj lek u pojedinim slučajevima može da umanji za oko 50% izglede da bi rak ponovo mogao da se pojavi. Lek je namenjen vrsti raka dojke poznatoj kao H.E.R. dva, ili HER-pozitivan. Žene koje imaju previše HER-dva proteina sklone su vidu raka koji se posebno brzo razvija. Istraživači su naveli da oko 15-25% žena sa rakom dojke imaju upravo tu vrstu oboljenja. Lekari mogu da ga uklone, ali je velika verovatnoća da će se on vratiti. Više od 8 hiljada žena iz Evrope i Severne Amerike je bilo uključeno u istraživanje i sve su imale HER-dva rak u početnoj fazi.

Evropska studija pratila je razvoj situacije kod tih žena više od dve godine. Istraživači kažu da se rak vratio kod 23% pacijentkinja koje nisu primile Herceptin, dok je to bio slučaj samo kod 14% žena koje su primile lek.

Druge dve studije pratile su žene koje su tretirane operativno, lekovima za hemoterapiju i, u pojedinim slučajevima, Herceptinom. Kod 33% žena koje nisu primile Herceptin, rak se vratio u roku od četiri godine, ali se to dogodilo samo kod 15% onih koje su primile Herceptin.

Herceptin je, inače, antitelo koje se vezuju za HER-dva gene u kanceroznom tkivu i usporava ili zaustavlja dalje uvećavanje raka. Tretman mora da se radi godinu dana, i košta oko 48 hiljada dolara. Studije takodje pokazuju mogućnost rizika vezanih za srce. Oko 4% žena koje su uzimale Herceptin zajedno sa ostalim lekovima patile su od ozbiljnih srčanih problema. Taj postotak je bio samo oko pola procenta kada su pacijentkinje uzimale Herceptin tokom jedne godine kako bi dopunile tretman drugim lekovima.

Istraživači nisu sigurni zašto se pojavljuju ti srčani problemi. Oni navode da je potrebno duže ispitivanje kako bi se odgovorilo na to i na druga pitanja vezana za lek. Američki lekari su pozvani da tretiraju rani oblik HER-dva raka dojke Herceptinom. Medjutim, neki od njih kažu da će biti potrebne godine kako bi se dokazalo da ti rezultati mogu da budu ponovljeni kod svih pacijenata sa HER-dva rakom dojke.

XS
SM
MD
LG