Linkovi

Lene: Crnogorski referendum može imati negativne posledice


Crnogorski referendum može imati negativne posljedice na proces evropskih integracija kako Crne Gore, tako i državne zajednice, ukoliko bude sproveden u nedemokratskoj atmosferi, rekao je direktor radne grupe Evropskog savjeta za zapadni Balkan Štefan Lene. Koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac optužio Lenea i pojedine evropske zvaničnike da svojim izjavama ne doprinose stvaranju demokratskih uslova za održavanje referenduma u Crnoj Gori. Lene je naveo da uticaj referenduma na proces evropskih integracija zavisi od više faktora, od datuma održavanja do standarda prema kojima će biti sproveden.

"Ako se to pitanje bude rješavalo u lošem smjeru, mogu se očekivati negativne posljedice po Crnu Goru, porast nacionalizma u obje države članice zajednice, kao i period snažnih tenzija i političkih nemira", kazao je Lene za podgorički list Dan.

On je rekao da ne želi da se miješa u određivanje standarda za održavanje referenduma, ističući da je to posao Venecijanske komisije i OEBS-a.

Koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac optužio je savjetnika visokog predstavnika Evropske unije Štefana Lenea i pojedine evropske zvaničnike da svojim izjavama ne doprinose stvaranju demokratskih uslova za održavanje referenduma u Crnoj Gori.

Lukovac je komentar Lenea o posljedicama referenduma nazvao neprimjerenim, ocjenjujući da visoki funkcioner EU nema nikakvog osnova, niti razloga da u prvi plan ističe spekulacije o nestabilnostima u regionu koje bi mogao da prouzrokuje crnogorski referendum.



XS
SM
MD
LG