Linkovi

U Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu otvoren slučaj masovne grobnice u Batajnici


Okružni sud potvrdio je da je istražnom sudiji Veća za ratne zločine privedeno devet bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova osumnjičenih za ubistvo 48 Albanaca u Suvoj Reci, u martu 1999. godine. Međutim, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da su šestorica od devet pritvorenih aktivni policajci Ministarstva unutrašnjih poslova i da je privođenjem osumnjičenih otvoren slučaj masovne grobnice u Batajnici.

Najveći broj žrtava iz Suve Reke gde je ubijeno 48 osoba albanske nacionalnosti pronađen je u Batajnici, a među ubijenima su u četiri bebe i 14 osoba mlađih od 15 godina, rekao je Vekarić.

Prema nezvaničnim izvorima među osumnjičenima za ovaj zločin su bivši komandant policijskog odreda i član Glavnog štaba posebnih policijskih jedinica na Kosovu, nekadašnji načelnik policije u jednom kosovskom gradu, bivši komandir lokalne stanice policije na Kosovu i njegov pomoćnik i grupa zadužena za ubijanje u kojoj su pored običnih policajaca bila i dva pripadnika tajne policije.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je očekivanje da će ovaj slučaj ubistva civila u Suvoj Reci otvoriti krivične postupke koji se odnose i na druga veća masovna ubistva jer to nije bila incidentna situacija nego događaj u nizu organizovanih događaja koji su usmeravani upravo iz policijske stanice u Suvoj Reci. Bio je to deo plana da se stanovništvo iz Suve Reke protera prema Albaniji, rekla je Nataša Kandić i dodala da treba videti šta je sa policijom u kojoj još rade oni koji su učestvovali u direktnim ratnim zločinima.

XS
SM
MD
LG