Linkovi

Bela kuća osudila poziv iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada za uništenje Izraela


Portparol Bele kuće, Skot Meklelan, izjavio je da komentari iranskog predsednika Ahmadinedžada potvrdjuju zabrinutosti SAD u vezi sa nuklearnim ambicijama Teherana.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopske svrhe, ali predsednik Buš kaže da veruje da vlada u Teheranu radi na tajnom programu za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na konferenciji u Teheranu, pod naslovom «Svet bez cionizma», rekao da Izrael treba da bude zbrisan sa lica zemlje i da islamski svet neće dozvoliti da njegov neprijatelj živi u njegovom središtu. Ahmadinedžad je odbacio povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze kao trik sa ciljem da islamske zemlje priznaju Izrael. Zemlje koje to učine, dodao je on, zauvek će biti u nemilosti. Pošto je obavestio predsednika Buša o stanju u Iraku, američki ambasador u toj zemlji, Zalmaj Kalilzad, rekao je da Vašington ima čitavu listu pritužbi u vezi sa Teheranom, uključujući i stav iranske vlade prema Izraelu.

«Naravno da se suprotstavljamo politici Irana prema Izraelu, kao i nuklearnoj politici vlade u Teheranu, njenoj podršci terorizmu i negativnim postupcima u Iraku,» rekao je Kalilzad.

Francuska je pozvala iranskog ambasadora u predsedničku palatu kako bi objasnio poziv predsednika Ahmadinedžada za uništenje Izraela. Nemačka vlada saopštila je da je taj stav potpuno neprihvatljiv. Francuska, Nemačka i Britanija vode pregovore sa Iranom o nuklearnom programu Teherana. Predsednik Buš želi da to pitanje bude izneto pred Savet bezbednosti UN radi mogućeg uvodjenja sankcija Teheranu ukoliko ne bude u punoj meri saradjivao sa inspektorima Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

XS
SM
MD
LG