Linkovi

Francuska vlada razmatra predlog novog anti-terorističkog zakona


Pod pokroviteljstvom francuskog ministra unutrašnjih poslova Nikolasa Sarkozija, zakon o terorizmu bi francuskim pravosudnim organima i policiji pružio nove instrumente za borbu protiv terorizma.

Izmedju ostalog, tim zakonom bi se pooštrile zatvorske kazne za osudjene teroriste, povećalo bi se osmatranje javnih mesta kamerama i omogućilo policiji da prati osumnjičene koji putuju u zemlje poput Avganistana, za koje se zna da imaju logore za obuku terorista. Sarkozi iznosi argument da je taj zakonski predlog kritičan za suočavanje sa sve većom pretnjom od terorizma u Francuskoj i da će pomoći da se zaštite francuski gradjani. U proteklih 18 meseci, u Evropi su se odigrala dva velika teroristička napada: u martu 2004. godine napadnuta je madridska prigradska železnica, a u julu ove godine londonski metro i gradski prevoz. Za oba napada se krive islamski ekstremisti.

Stručnjaci ističu da je Francuska glavna meta za mogući sledeći napad. Samo ove godine, francuska policija je uhapsila desetine osumnjičenih islamskih ekstremista, uključujući jedan broj njih koji su navodno bili na čelu lanca za regrutovanje i slanje ekstremista da se priključe pobuni u Iraku. Medjutim, grupe za ljudska prava i drugi kritičari smatraju da Sarkozijev zakonski predlog ugrožava osnovne gradjanske slobode. Medju njima je i Francuska liga za ljudska prava. Žan Pjer Dibua je predsednik te lige:

”Veoma smo kritični prema tom zakonskom predlogu jer smatramo da je neefikasan i opasan po gradjanske slobode. Pre svega kažemo neefikasan, jer je sličan zakonski predlog već isproban na drugim mestima, posebno u Velikoj Britaniji. Njime se pre svega povećava broj video kmera na ulicama, supermarketima i sličnim mestima. “

Medjutim, kako Dibua primećuje, britanski sistem osmatranja nije bio u stanju da spreči bombaške napade u Londonu u julu. Od kako su se dogodili ti napadi britanski premijer Toni Bler je zatim izneo svoj sopstveni predlog anti-terorističkog zakona. Blerov zakonski predlog je izazvao slične zabrinutosti u Britaniji zbog ograničavanja gradjanskih sloboda. Kritičari poput gospodina Dibua u Francuskoj strahuju da bi usvajanje oštrijih anti-terorističkih zakona moglo da postane trend širom Evrope. I dok njegovi zagovornici iznose argument da bi oštriji zakon mogao da bude neophodan, kritičari navode da će on ugroziti demokratiju i, paradoksalno, povećati bojazan od terorizma.

XS
SM
MD
LG