Linkovi

EU traži da Rumunija i Bugarska unaprede borbu protiv korupcije


Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, saopštila je Rumuniji i Bugarskoj da moraju da pojačaju borbu protiv korupcije i ubrzaju reforme ako žele da se, kao što je planirano, priključe Evropskoj uniji 2007. godine. Kako iz Brisela izveštava dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison, Evropska unija želi da te dve zemlje ojačaju vladavinu zakona i poboljšaju odnos administracije prema gradjanima.

U redovnom godišnjem izveštaju Evropske komisije o stabilnosti u Rumuniji i Bugarskoj kaže se da su te dve zemlje učinile značajan napredak u ispunjavanju standarda Unije, ali da još nije sigurno da će biti u stanju da se učlane u planiranom roku. Komisija izražava zabrinutost da Rumunija i Bugarska ne čine dovoljno za suzbijanje korupcije i poboljšanje svojih pravosudnih institucija.

Istaknuti poslanik u Evropskom parlamentu, nemački konzervativac Elmar Brok, nazvao je taj izveštaj ”žuti karton“ za pomenute dve zemlje. Evropska komisija kaže da je Rumunija, za koju se verovalo da zaostaje za Bugarskom u prilagodjavanju svojih institucija standardima Unije, sada dostigla svog suseda. Ali i rumunski funkcioneri, kao što je ministar pravde Monika Makovej, priznaju da njihova zemlja mora da učini još mnogo toga da stavi korupciju pod kontrolu:

”Evropska komisija još čeka, kao i svi mi, kao i ja, na konkretne rezultate u borbi protiv korupcije. Pri tom mislim na rezultate u obliku optužnica i kazni.“

U izveštaju objavljenom na sastanku Evropske komisije u Strazburu, kaže se da Rumunija i Bugarska treba takodje da suzbijaju trgovinu ljudima, da hvataju falsifikatore, i da moraju da pooštre veterinarske propise i zaštitu intelektualne svojine. Konzervativni član Evropskog parlamenta, Čarls Tanok, kaže da je Rumunija itekako svesna potrebe ugušivanja korupcije na visokom nivou, pa je nedavno proglasila davanje i uzimanje mita zločinom protiv nacionalnog interesa.

”Taj zločin uvršten je u najteže. Vlada je rešena da ga uguši i potpuno iskoreni iz svog sistema. Očigledno, to će biti težak zadatak, ali uveren sam da su na dobrom putu i da će biti u stanju da nam se pridruže prvog januara 2007.“

Evropska komisija saopštila je da će početkom iduće godine odlučiti da li da preporuči odlaganje učlanjivanja Rumunije i Bugarske do 2008. Drugim rečima, njihovo učlanjivanje biće dovedeno u pitanje ukoliko se te dve zemlje ne budu energično uhvatile u koštac sa korupcijom i ukoliko ne budu poboljšale svoje pravne propise.

XS
SM
MD
LG